FRONTIERA: 5 vietnamezi ascunşi într-un automarfar

0
246

În PTF Nădlac II – Csanadpalota s-a prezentat, la ieşirea din ţară, cetăţeanul bulgar Toni D., în vârstă de 47 de ani, conducând un automarfar, marca Scania, înmatriculat în Bulgaria, care efectua un transport de granule de plastic din Grecia în Ungaria.
La control, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunse în interiorul mijlocului de transport, printre bunurile transportate, cinci persoane de sex masculin. În urma verificărilor, s-a stabilit că, cei în cauză sunt cetăţeni vietnamezi, cu vârste cuprinse între 25 şi 43 de ani, solicitanţi de azil în România. La cercetări, şoferul a declarat că nu are cunoştinţă despre modul în care persoanele în cauză s-au ascuns în camion, pe timpul călătoriei el staţionând în mai multe parcări. Persoanele ascunse au declarat că doreau să ajungă în Spaţiul Schengen şi au recurs la această metodă deoarece nu aveau o viză care să le permită acest lucru.
Poliţiştii de frontieră le-au întocmit celor cinci cetăţeni vietnamezi acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar şoferului bulgar pentru trafic de migranţi.

Patru ţări din afara UE au aderat la spaţiul Schengen

Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein au aderat la spaţiul Schengen, iar Germania, Austria şi Olanda se opun intrării României în această zonă.
Libera circulaţie – dreptul de a trăi, studia, munci şi ieşi la pensie oriunde în UE – este, probabil, cea mai tangibilă realizare a integrării europene. Odată cu instituirea spaţiului Schengen în 1995, au fost eliminate controalele la frontierele interne ale UE. Astăzi, spaţiul Schengen cuprinde majoritatea statelor UE, cu excepţia Irlandei şi a Regatului Unit, care menţin opţiunea de a rămâne în afara spaţiului şi îşi desfăşoară propria zonă comună de călătorie, precum şi cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului şi României, care sunt obligate să adere la Schengen.
În ciuda faptului că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile necesare şi în pofida solicitărilor repetate ale Parlamentului European pentru aderarea lor, spaţiul Schengen nu a fost extins în aceste două ţări, deoarece guvernele naţionale ale UE trebuie să decidă în unanimitate să permită statelor noi să intre în zona fără frontiere. Procesul privind intrarea Croaţiei este în desfăşurare, în timp ce Ciprul are o derogare temporară de la aderarea la spaţiul Schengen.
Care sunt condiţiile de aderare la spaţiul Schengen?
• ţările trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE; acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime şi aeriene, precum şi emiterea de vize Schengen
• pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în spaţiul Schengen, statele trebuie să coopereze cu agenţiile de aplicare a legii din alte ţări Schengen şi să opereze Sistemul de Informaţii Schengen.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.