CĂRŢI, CULTURĂ, LITERATURĂ – MISIUNE ÎN SLUJBA ROMÂNIEI

0
283

• Ministerul Afacerilor Externe a încheiat parteneriat cu Asociaţia Nord pentru Cooperare şi Integrare – Proema Baia Mare •

Întâmpinând Centenarul Unirii

Orice personalitate, orice instituţie, companie sau firmă ar trebui, în anul Centenarului, să-şi asume un obiectiv specific profilului ei, o misiune cât de cât semnificativă dedicată României. Secolul pe care îl aniversăm în decembrie 2018, de Stat Naţional Unitar, de Românie Mare, fie ea şi ştirbită ulterior, ne-a dat destule motive pentru a cunoaşte mai bine istoria, întipărind ce a fost memorabil şi asumptiv, şi învăţând din ce a fost defect şi distructiv. Generaţii la rând, românii, voievozi şi ierarhi, boieri şi dascăli, intelectuali de toate rangurile şi formaţiile, umanişti, iluminişti, paşoptişti, memorandişti, au făurit ţara „cu plugul şi cu spada”, cu braţul şi cu mintea, secol după secol, pas cu pas, şi ne-au lăsat moştenire o Românie Mare. Ne rămâne nouă, generaţiilor moderne, de secol XX-XXI, ca moştenire, această patrie, „o ţară binecuvântată între toate ţările lăsate de Domnul pe pământ”.
Ce facem azi cu/pentru România? Cum şi ce facem azi pentru această moştenire, noi toţi, persoane şi personalităţi, publice sau private, instituţii, companii, firme? Cum slujim România? Ce perspective oferim ţării noastre? Au vrem doar să beneficiem de bogăţiile ei? Suntem în stare să facem să dăinuie acest bun inestimabil căpătat moştenire de la înaintaşi, să democratizăm la modul real societatea? Părinţi din părinţi au luptat, au suferit şi au murit pentru România. Ne gândim oare că în istorie ţările şi popoarele pot fi relative, funcţie de cât de puternic e sentimentul de fidelitate al cetăţenilor, de cât de puternic e statul respectiv atât din punct de vedere economic şi financiar, cultural şi spiritual. Cât de drept şi de înţelept îşi taie drum prin istorie? Cum ne slujim şi ne iubim azi ţara este un fapt de maximă importanţă şi actualitate.
Instituţii şi cărţi în slujba României de pildă, editarea şi promovarea cărţii româneşti în afara ţării, precum şi traducerea de carte străină valoroasă în limba română, poate constitui un act de fidelitate şi de iubire faţă de ţară, faţă de cultura ţării tale şi faţă de valorile spirituale ale umanităţii, indiferent în ce orizont şi în ce limbă se nasc ele. În această ordine de idei, mi se pare extrem de relevant şi de onorant parteneriatul încheiat recent de Ministerul Român al Afacerilor Externe cu Proema-ANCI din Baia Mare. Un Protocol de colaborare încheiat între prestigioasa instituţie ministerială şi editura băimăreană vizează tocmai programul cultural sugestiv intitulat pentru ceea ce poate face o editură: România în lume – imagine cultură, spiritualitate. În parteneriat cu ANCI, Proema va desfăşura, prin acest proiect, o serie de acţiuni culturale: editare de carte românească şi arabă, în ediţii bilingve, lansare de carte în marile capitale din Orientul Apropiat, dezbateri culturale şi evenimente de interes reciproc la nivel academic şi diplomatic în Cairo, Damasc, Beirut, Amman, Baghdad etc. Derulate sub egida MAE, astfel de activităţi vor contribui la marcarea a două obiective majore şi de extremă actualitate ale României: Celebrarea Centenarului Unirii în zona orientală şi promovarea campaniei de candidatură a României, în anul 2019, la statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Iată o misiune ce presupune nu numai competenţă specifică, ci şi maximă responsabilitate şi calitate din partea celor două firme băimărene, căci Protocolul de colaborare stipulează: În conceperea şi derularea activităţilor Asociaţia Nord pentru cooperare şi Integrare şi Editura Proema „îşi asumă întreaga responsabilitate pentru informaţiile şi pentru conţinutul materialelor utilizate în cadrul evenimentelor şi a publicaţiilor volumelor bilingve…” (art. 4.2. din Protocol)
Seriozitate şi responsabilitate – misiune în sjulba României Proema şi ANCI „vor pune la dispoziţia MAE materialele specifice pentru a fi expediate prin Serviciul Exterior către universităţile în spaţiul arab cu care există relaţii bilaterale pentru dezvoltarea unui fond de carte românească în vederea promovării culturii şi imaginii României în străinătate.” Desigur accentul va cădea, în toată această colaborare pe activităţi cu relevanţă pentru cele două obiective de etapă mai sus amintite. În toate aceste activităţi materialele relevante în slujba României vor fi atât cărţile, ediţii bilingve de lirică română-arabă, cât şi celebrele albume editate de Proema în vederea promovării imaginii României în lume: Biserici de lemn din Maramureş, Monumente UNESCO din România, Săpânţa, Delta Dunării,etc.
E de prisos să reafirm aici cât de importantă este cartea ca produs cultural, şi cum emerge în istorie unor evenimente spectaculoase, unor împliniri nesperate ale popoarelor… Căci, aşa fragilă şi delicată cum este, poezia este o forţă. Ni se confirmă încă o dată, dacă mai era cazul, cum cărţile bune sunt puse cu inteligenţă în slujba României. Cei care le fac, scriitori şi editori, cunosc cu siguranţă faptul că ele, cărţile, servesc cel mai fidel interesele ţării, căci ele activează în lume singure, ca nişte veritabili soldaţi, purtând spre orizonturi mesajele unui limbaj universal. Cărţile şi ideile înving fără vărsare de sânge şi conving fără a umili. Alături de Proema, ANCI apare ca partener, ca emisar şi colaborator al MAE. Conform Protocolului, ANCI „va solicita aprobarea MAE cu privire la conceptul final al evenimentelor, la maniera de desfăşurare a acestora, şi va colabora în vederea implementării acestora”. (art. 5.2 din Protocol)
Capitală culturală, sau capitală a tineretului într-o perspectivă relativ apropiată, Baia Mare va putea bifa în viitor în portofoliul său, probabil chiar în fruntea listei, activităţi şi evenimente precum cele pe care le derulează Proema-ANCI ca pe o nobilă misiune în slujba culturii, în slujba României, dar şi în favoarea şi spre lauda oraşului căruia aparţine şi pe care îl onorează astfel.

Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.