Proiectele transfrontaliere discutate la CJ cu o delegaţie din Ivano Frankivsk

0
120

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a primit în cabinetul său o delegaţie din Regiunea Ivano Frankivsk, alcătuită din Oleh Liuteiy, preşedintele Administraţiei raionale de stat Verhovina, Regiunea Ivano Frankivsk; Mexailo Neceai – director al Parcului Natural Verhovina; Serhei Basarab, vicepreşedintele Regiunii Ivano Frankivsk şi Vasile Popovici, preşedintele Fundaţiei Uniunea Huţulilor din România. Oaspeţii ucraineni au sosit în judeţul nostru pentru a discuta cu şeful administraţiei judeţene despre proiecte transfrontaliere comune.

Serhei Basarab, prim-vicepreşedinte al Regiunii Ivano Frankivsk, membru al Consiliului Europei a prezentat obiectivele vizitei delegaţiei ucrainene. Astfel, reprezentanţii regiunii Ivano-Frankvisk, respectiv al raionului Verhovina au precizat că doresc să susţină dezvoltarea durabilă a comunităţilor reprezentate, prin accesarea finanţărilor disponibile în această perioadă programatică, în mod special cele derulate sub umbrela Programului ENI CBC 2014-2020 România-Ucraina, alături de parteneri strategici precum instituţia Consiliului Judeţean Maramureş.
Un prim proiect vizat de partea ucraineană a fost unul în domeniul ges­tionării situaţiilor de urgenţă, unde judeţul nostru a implementat cu succes proiectul finanţat tot prin programul de cooperare transfrontalieră, respectiv ”Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră”. Consiliul Judeţean Maramureş a fost lider de parteneriat şi a vizat crearea unui sistem de monitorizare şi sprijin al deciziilor pentru situaţii de urgenţă cauzate de ameninţări hidrologice şi meteorologice. Expertiza judeţului Maramureş în acest domeniu este considerată de referinţă pentru partea ucraineană, astfel, Consiliul Judeţean a fost invitat ca şi partener într-o viitoare aplicaţie. După ierarhizarea nevoilor comunicate de instituţiile responsabile pentru gestionarea acestor situaţii de urgenţă, instituţia judeţeană va putea să îşi contureze poziţia într-o viitoare aplicaţie depusă la următorul apel de proiecte.
Un alt domeniu în care reprezentanţii raionului Verhovina s-au arătat interesaţi se referă la securitatea şi protecţia cetăţenilor. Datorită faptului că, din punct de vedere geografic, raionul este situat la graniţa cu România, autorităţile ucrainene şi-au prezentat interesul pentru aplicaţii comune. Preşedintele CJ Maramureş a prezentat o intenţie comună a instituţiei judeţene şi a regiunii Transcarpatia de a elabora, sub umbrela programului de finanţare, un plan de urbanism integrat pentru întreaga zonă de graniţă comună. În prezent se doreşte elaborarea documentaţiei necesare pentru a fi pusă la dispoziţia ministerelor de resort din cele două ţări, în vederea deschiderii de noi puncte de frontieră româno-ucrainene. Autorităţile ucrainene urmează să ia legătura cu administraţia de stat a regiunii Transcarpatia, care va fi liderul acestui parteneriat, pentru a stabili oportunitatea aderării la această iniţiativă.
Reprezentantul Parcului Natural Verhovina a precizat că doreşte să stabilească contacte cu omologi similari din judeţul nostru, în vederea depunerii unor aplicaţii de comun interes în domeniul protecţiei mediului, dar şi în domeniul cercetării, în acest sens fiind organizate o serie de întâlniri, pe parcursul acestei săptămâni, cu reprezentanţi în domeniu. Instituţia Consiliului Judeţean şi-a declarat disponibilitatea de a aplica pe diferite programe de finanţare în comun cu partea ucraineană, dar şi să sprijine cu expertiza necesară acolo unde solicită partenerii ucraineni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.