Criza demografică afectează grav Maramureşul

0
166

Scăderea numărului de copii din Maramureş devine alarmantă, în condiţiile în care pentru viitorul an şcolar este estimată închiderea a 10 unităţi de învăţământ din judeţul nostru din cauza lipsei elevilor.
Grădiniţe cu 2-3 copii, şcoli cu 7-8 elevi nu mai sunt o noutate nici în Maramureş, mai ales în ultimii ani, când a avut loc o migraţie masivă, în special a oamenilor tineri, cu familie, cu copii.
Potrivit datelor oficiale, în Maramureş, avem cu circa 10.000 de elevi mai puţin decât în urmă cu cinci ani. În ritmul acesta, depopularea va afecta grav dezvoltarea şi economia judeţului nostru.
Cei mai mulţi maramureşeni care aleg să părăsească ţara consideră că sunt forţaţi să plece în străinătate, pentru că nu au locuri de muncă sau veniturile sunt foarte mici, iar şanse reale pentru un trai decent ar mai avea doar în afara ţării.
Având în vedere că situaţia din Maramureş se întâlneşte în majoritatea judeţelor ţării şi că potrivit datelor oficiale circa nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, trebuie să facem din această problemă o prioritate naţională şi să căutăm, împreună cu experţii, cele mai bune soluţii pentru a stopa această criză demografică.
Trebuie să luăm serios în seamă avertismentele experţilor care susţin că, din 2030, când se vor pensiona toţi decreţeii, economia din România – deja afectată de lipsa forţei de muncă – va suferi o serie de şocuri.
În plus, dacă natalitatea va continua să bată pasul pe loc, până în anul 2050, în ţară vor mai rămâne doar 16 milioane de locuitori. E o prognoză neagră, susţinută atât de statisticienii din ţara noastră, cât şi de cei de la ONU.
Mai avem timp să luăm măsuri, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, să facem o strategie pe termen lung pentru a încuraja natalitatea şi pentru a descuraja plecarea românilor din ţară. Avem această responsabilitate şi trebuie să facem din ea o prioritate naţională, până nu va fi prea târziu.
Ionel Bogdan, preşedinte PNL Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.