Muzeul Satului Sighet – A treia zi de Paşti în Maramureş

0
582

Marţi, 10 aprilie, a treia zi a Sărbătorii Pascale, la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, are loc a V-a ediţie a evenimentului Paşti în Maramureş.
Organizat de Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmaţiei şi Muzeul Maramureşului din localitate, în parteneriat cu alte primării de pe văile Maramureşului istoric, eve­nimentul reuneşte reprezentanţii comunităţilor din satele Maramu­reşului voievodal într-un cadru autentic, în care tradiţiile şi obiceiurile locului sunt reînviate. Multe case şi gospodării reconstituite în celebrul muzeu în aer liber vor fi animate de urmaşii urmaşilor primilor proprietari: ţărani, intelectuali sau nobili români, maghiari, ucraineni evrei sau ţipţeri care au trăit în Ţara Maramureşului în ultimele două secole.
Din cadru nu vor lipsi bucatele şi băuturile tradiţionale, portul autentic, folclorul şi muzica specifică Maramureşului din vreo 15 localităţi din zonă, de unde oamenii vor veni cu alai, cu muzică şi bucurie, cu fruntaşi din primărie. Deschiderea se va face de la ora 14, cu un serviciu divin oficiat de protopopul ortodox de Sighet.
Vor fi vernisate o expoziţie de unelte agricole din gospodăria ţăranului maramureşean, dar şi un târg al meşterului popular din Maramureş.
Mese întinse, ansambluri folclorice locale şi muzicanţi vor fi numai în curţile caselor de pe uliţa Muzeului Satului răspândit pe 13 hectare ale dealului Dobăieş. Ziua se anunţă parţial însorită, cu temperaturi între 8-19 grade C, cu adiere uşoară de vânt. Gazde bune promit a fi primarul Sighetului, Horia Scubli şi ”primarul” satului muzeu, Gheorghe Todinca.
Şi “MARA” va sui la deal, cu ceteraşi dobaşi, zonguraşi, dansatori şi cântăreţi ai renumitului ansamblu folcloric al Centrului Cultural Sighet.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.