O studentă la Jurnalism, într-un schimb de experienţă în Armenia

0
222

Antonia-Gabriela Nyisztor este studentă la specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi, de curând, i s-a dat ocazia de a studia, prin intermediul unui schimb de experienţă, în Armenia, o ţară situată în Caucazul Sudic, între Marea Neagră şi Marea Caspică. Impresionată de această experienţă provocatoare, tânăra a transmis câteva gânduri, fiind etichetată de colegii ei din Liga Studenţilor “Pintea Viteazul” din Baia Mare drept un exemplu de urmat.

Fără oameni stresaţi şi grăbiţi pe stradă

Schimbul de experienţă al Antoniei, care se întinde pe durata a trei luni, a început în oraşul armean Gyumri. “Primele zile de acomodare au fost mai grele, până te întâlneşti cu locuitorii şi studenţii prietenoşi, care se asigură că te simţi ca la tine acasă. Pentru mine a fost ceva nou, fiind şi prima dată când am ieşit din ţară. Iar modul de viaţă al oamenilor din Armenia e diferit de al nostru, oamenii păstrându-şi foarte bine tradiţiile. Gyumri e un oraş liniştit, mai puţin aglomerat decât Baia Mare, fără oameni stresaţi şi grăbiţi pe stradă, fără clădiri înalte şi fără maşini luxoase. E un loc din această lume în care îţi găseşti liniştea şi care te afundă într-o stare de bine”, transmite tânăra studentă. În ceea ce priveşte cursurile, o primă diferenţă între facultatea de acasă, din Baia Mare, şi cea din oraşul armean constă în modul de predare. “Mai exact, la cursuri, majoritatea profesorilor nu folosesc prelegerea ca modalitate de predare, ci promovează dezbaterea şi dialogul cu studenţii. Deşi cursurile sunt în limba armeană, un translator îmi traduce în limba engleză şi îmi explică în permanenţă ceea ce se predă”, punctează Antonia-Gabriela Nyisztor.

“Pe domeniul meu, mai exact Jurnalism, se pune mai mult accent pe partea practică”

O altă diferenţă între cele două universităţi e reprezentată de maniera în care se realizează evaluarea. “Aici, la Shirak State University, studenţii au examene sub formă de verificări la fiecare început de lună, după care susţin un examen final. Pe domeniul meu, mai exact Jurnalism, se pune mai mult accent pe partea practică decât pe partea teoretică, ceea ce mi se pare un lucru ideal şi un exemplu de bună practică”, explică Antonia-Gabriela Nyisztor. Cât priveşte impresia pe care studenta din Baia Mare o face în ţara gazdă, se pare că tinerii localnici sunt uimiţi când aud de România. “Tinerii rămân uimiţi când le spun că sunt din România şi primele lucruri care mă întreabă sunt: «Cum de ai ales să studiezi aici şi nu în altă ţară?», «Ai mai auzit de Armenia înainte să vii?» şi de aici începe un dialog care parcă nu ai mai vrea să se termine. În acest oraş, nu multă lume ştie să vorbească engleză, a doua lor limbă fiind rusa, dar asta m-a ambiţionat şi mai mult să învăţ limba armeană. Cu toate acestea, nu regret nici o clipă că am ales să studiez semestrul acesta în Armenia şi sunt foarte fericită că am parte de o experienţă unică alături de o comunitate minunată”, adaugă tânăra. Nu în ultimul rând, Antonia-Gabriela le mulţumeşte tuturor celor care au încurajat-o să treacă prin această experienţă, în special colegilor din ligă. “Pe colegii de la Liga Studenţilor «Pintea Viteazul» îi îmbrăţişez cu drag şi le spun că «Orice este posibil!» (sloganul organizaţiei, n.r.)”, conchide studenta.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.