Vizita ambasadorului Grinkevich

0
141

Excelenţa Sa, Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Belarus în România, a avut întîlniri la Palatul administrativ din Baia Mare cu şefii judeţului Maramureş. Acesta a precizat că se află la a doua vizită în judeţul Maramureş, prima fiind în vara anului trecut, în urma unei vizite organizate şi coordonate de Ministerul Afacerilor Externe.
”Am observat foarte multe lucruri frumoase aici, în Maramureş şi sunt dispus să iniţiez, să asist şi să dezvolt relaţiile judeţului cu Belarus, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural, turistic, în domeniul educaţiei, sănătăţii. Dacă ar fi să spun câteva cuvinte despre Republica Belarus, aş spune că reuşim să asigurăm, din agricultură, tot necesarul populaţiei. În Belarus producem camioane, autobuze, troleibuze şi pot spune că cel puţin zece oraşe mari din România folosesc autobuze realizate de noi. Avem o piaţă internă foarte bună şi pentru producţia de echipamente de bucătărie, dar şi în domeniul IT. În urmă cu doi ani, am construit propriul satelit, pe care l-am lansat în spaţiu. În ceea ce priveşte educaţia, pot spune că Statele Unite ale Americii recunosc diplomele emise de universităţile din Republica Belarus. Avem 53 de universităţi şi şcolarizăm, anual, aproximativ 15.000 de studenţi străini din 40 de state. Avem un domeniu medical dezvoltat şi sofisticat, mai ales în domeniul chirurgiei şi vin din alte ţări pentru servicii sanitare. Sîntem pe locul cinci ca producător de unt şi lapte praf. Sîntem pe locul opt în lume la capitolul tehnologie optico-mecanică, folosite din spaţiu pînă în viaţa cotidiană. Am ţinut să detailez toate acestea, pentru că România se află în clasamentul primelor 10 ţări cu care Belarus întreţine schimburi comerciale. În cursul anului trecut, am avut o delegaţie din judeţele României. Douăzeci de muzee din România colaborează cu 30 de muzee din Belarus, pe diferite acorduri. Am venit în Maramureş pentru a vă propune un acord interregional între judeţ şi o regiune din Republica Belarus. Cele două regiuni ar trebui să discute toată gama de puncte de interes privind cooperarea, chiar şi în domeniul turismului”, a declarat Excelenţa Sa, Andrei Grinkevich.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a răspuns: „Din punctul nostru de vedere, lucrurile se vor mişca foarte repede, vom pregăti întreaga documentaţie imediat ce vom avea o scrisoare de intenţie din partea regiunii din Belarus”. (A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.