Primul drum expres în Maramureş proiectat să înceapă după ce NASA va ajunge pe Marte

1
234

Fără infrastructură, dezvoltarea unei comunităţi e aproape compromisă. Judeţul Maramureş suferă de mulţi ani din acest punct de vedere. În campaniile electorale din 2012 şi 2016, candidaţii PSD la Parlament promiteau „tunel pe sub Gutâi”. În 2018, nu avem finalizat nici DN 18 peste Gutâi, darmite să ne gândim la tunele. Grav este că Guvernul PSD-ALDE priveşte şi pe viitor judeţul ca pe a cincea roată la căruţă.

Într-un răspuns formulat de Ministerul Transporturilor la interpelarea deputatului USR de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş, care a avut ca teme situaţia investiţiilor de pe DN 18 şi proiectele mari de infrastructură în care este prins judeţul, situaţia nu este una optimistă. Pentru DN 18, Baia Mare-Sighetu Marmaţiei – Moisei – Borşa – Şesuri, Guvernul a alocat prin Legea bugetului de stat doar 45 de milioane de lei, dintr-un necesar de 92 de milioane de lei. Toate tronsoanele trebuiau finalizate în 2016. După cum se prezintă situaţia, nu vor fi finalizate nici în 2018.
Cât priveşte obiectivele legate de Maramureş cuprinse în Master Planul General de Transport (MPGT), acestea sunt trecute pentru realizare când alte naţiuni ale lumii se vor pregăti să populeze Planeta Marte. Drumul expres Turda -Halmeu, în lungime de 320 de km, din care 95 vor traversa Maramureşul, este cuprins pentru execuţie în perioada 2030-2032. Finanţarea e prevăzută din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) 2021-2030!!! Va­loarea investiţiei este aproximată la 9,2 miliarde de lei.
Drumul Trans Regie Bistriţa (Beclean) – Salva – Moisei – Cârlibaba, e cuprins în MPGT prin anul 2024, la fel ca drumul Trans Regio Iacobeni – Sighetu Marmaţiei – Negreşti-Oaş. „Grija PSD-ALDE pentru Maramureş e cu mult sub ceea ce cred că şi-a ima­ginat fiecare dintre noi. Avem termene de începere a unor investiţii peste 14 ani!!! Ce să facem până atunci? Să ne acceptăm soarta? NASA şi-a propus să trimită astronauţi pe Marte în 2030, Guvernul îşi propune să facă un drum expres cu 2 benzi pe sens în Maramureş la vreo 3 ani distanţă de planurile americanilor! Sigur că te apucă plânsul, mai ales că prezintă investiţia şi ca pe o mare realizare”, a spus Duruş.
Datele din master plan nu sunt însă certe. Conform ministerului, ele se actualizează periodic „astfel încât finanţarea proiectelor de infrastructură de transport să asigure încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate prin legea bugetului de stat”. Spre exemplu, varianta de ocolire a Sighetului a fost cuprins în MPGT, cu execuţie, încă de acum 2 ani. Proiectul e tot la stadiul de SF, făcut în 2007.

(P)

 

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.