Omagiu marelui sculptor al Maramureşului GHEZA VIDA (1913-1980)

0
333

La 105 ani de la naşterea marelui sculptor român Gheza Vida, creatorul unor excepţionale monumente de for public, Monumentul Ostaşului Român de la Carei, Ansamblul Monumental dedicat Martirilor români de la Moisei, sau grupul statuar Sfatul bătrânilor din Baia Mare, acum în anul Centenarului Marii Uniri, în semn de recunoştinţă şi pentru înveşnicirea memoriei vrednicului maramureşean, unul din cei mai de seamă artişti ai României, în Parcul Central din Baia Mare, lângă serele cu cactuşii din colecţia sa, va avea loc azi, 12 mai 2018, ceremonia dezvelirii bustului de bronz al marelui artist, membru al Academiei Române.
Monumentul ridicat cu sprijinul Municipiului Baia Mare, sculptura în bronz, o realizare de excepţie a artistului băimărean Ioan Marchiş, îl reprezintă pe meşterul Vida, cu figura sa sculpturală şi puternică de moroşan, ce şi-a iubit oraşul în care s-a născut şi a avut o iubire nemăsurată pentru Maramureş şi oamenii săi.
Artist de talie naţională şi internaţională, Gheza Vida era un om de o modestie şi de o cinste exemplară, recunoscută de toţi contemporanii săi. Operele realizate de Vida se află în numeroase muzee şi colecţii din ţară şi străinătate. Monumentul ţăranilor români martiri de la Moisei este considerat o sinteză a spiritualităţii româneşti, atingând acea tensiune unică la care s-a afirmat vocaţia ordinii, a echilibrului psihic şi cosmic, a locului impregnat decisiv de umanitate, de sanctuarele dacice sau de spaţiile de evocare brâncuşiene. Profesorul Raoul Şorban, exeget al operei marelui artist, scria în monumentala monografie dedicată sculptorului: „Vida este sculptorul unui popor întărit cu credinţa în dreptul la viaţă universală a valorilor autohtone. Cu această înzestrare, opera sa rămâne mărturia acelei acţiuni spirituale, ce întruneşte într-o structură unică omul, artistul şi istoria”.
Familia artistului adresează mulţumiri Municipiului Baia Mare, domnului primar Cătălin Cherecheş, precum şi celor care au sprijinit acest proiect, o ofrandă oraşului natal şi Maramureşului în anul Centenarului Marii Uniri.
Azi, 12 mai 2018, la ora 15.00, va avea loc, sub egida Academiei Române, Ceremonia dezvelirii bustului marelui sculptor, cu participarea Coralei Voci Transilvane a Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca. Vor participa I.P.S.S. Andrei, Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, P.S.S. Justin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Academiei Române din Cluj-Napoca, academicieni, oameni de cultură, artişti plastici.

Acad. MARIUS PORUMB

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.