Lucaciu şi Pop de Băseşti doresc pace între români

0
332

Joi, 10 mai 2018, în cadrul acţiunii culturale „100 de ani de la Marea Unire. 100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie”, organizată de Biblioteca judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare şi finanţată de Consiliul Judeţean Maramureş, un grup de 30 de istorici/intelectuali din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Cluj au vizitat Casa memorială „George Pop de Băseşti” din comuna Băseşti şi „Complexul memorial „Vasile Lucaciu” din Şişeşti. Deplasarea s-a făcut cu un autocar.
La Băseşti, primarul Ioan Călăuz le-a vorbit despre omul politic George Pop de Băseşti, cel care a determinat unirea rapidă şi necondiţionată a Transilvaniei cu România, deputat în Parlamentul de la Budapesta în trei legislaturi şi 16 ani preşedinte, respectiv 9 ani vicepreşedinte al Partidului Naţional Român – urmat de Iuliu Maniu. Casa George Pop a ajuns în anii ’60 să găzduiască sediul cooperativei agricole de producţie, iar în subsol era depozit de îngrăşăminte chimice. După 1968, cînd naţionalismul a reînviat, casa a devenit muzeu, iar acum se află în administrarea Primăriei Băseşti. Primarul Ioan Călăuz se plînge că n-are buget să repare imobilul, ar trebui refăcută tencuiala coşcovită şi pereţii să fie văruiţi. Zidurile de cărămidă au lăţimea de 60 cm şi sînt consolidate cu platbandă metalică de trei degete, vor rezista sute de ani, cu întreţineri minime. Însă în starea actuală nu-i poate primi onorabil în 19 mai 2018 pe cei 1.228 de tineri (replică a delegaţilor de la Alba Iulia) şi nu poate întîmpina 1 Decembrie 2018 cum ar trebui! Primarul cere de la Ministerul Culturii 500.000 de euro, iar în cel mai rău caz reparaţiile minime ar putea fi făcute cu 50.000 de euro (estimarea ne aparţine). Memoria lui badea George este preţuită şi la Cehu Silvaniei, unde în biserică o pictură îl prezintă călare pe cal, ucigînd balaurul. Grupul de intelectuali a vizitat casa şi s-a fotografiat lîngă teiul unirii. Programul fiind întîrziat, grupul n-a mai vizitat mormîntul lui George Pop, din cimitirul satului. În faţa primăriei, se află bustul acestei personalităţi istorice de importanţă naţională.

La umbra lui Vasile Lucaciu

La Şişeşti, ne-au primit primarul Ioan Mircea Tentiş şi preotul paroh Gabriel Horţ. La 1 Decembrie 2018, în Muzeul „Vasile Lucaciu”, vor fi cele mai mari manifestări din judeţ, a spus edilul comunei. Preotul dr. Vasile Lucaciu a locuit în casa parohială din Şişeşti în perioada 1885-1914. După un uriaş efort al comunităţii, dar şi prin donaţii din afară, în 1890 a fost ridicată biserica de zid, în stil roman. Deasupra intrării scrie: A.M.D.G. (pentru gloria lui Dumnezeu), Ex-voto (după dorinţă), Pro S. Unione Omnium Romanorum (pentru sfînta unire a tuturor românilor), S.P.Q.R. (formulă pentru „Senatul şi poporul roman”), Sisesciensis Posuit a.D. MDCCCXC (ridicată de şişeşteni în anul Domnului 1890). Traducerea este aproximativă. Lîngă fosta casă cu tindă şi 2 camere, se află şcoala veche, azi muzeu. Complexul „Vasile Lucaciu” este deschis pentru turişti între orele 10-12 şi 14-16. Telefon ghid: 0745-436375.

Parasca Andreica îşi aduce aminte de vremurile cînd satul era unit

Am aflat şi informaţii din tradiţia orală a comunităţii şişeştene (am vorbit cu tanti Parasca Andreica, 82 ani). Se spune că în 1975, cînd muncitorii lucrau la repararea casei şi a şcolii-muzeu, ţăranii din sat le-au cerut meşterilor care ciopleau poarta de intrare să sculpteze pe grinda orizontală chipul lui Isus Cristos, iar pe casă să fie pusă o cruce, aşa cum au toate casele parohiale. La recepţie, prim-secretarul a vizitat Complexul muzeal Vasile Lucaciu şi s-a declarat mulţumit de rezultat. A observat însă chipul lui Isus cioplit în poartă şi a întrebat pe cine reprezintă. „Pe Marx”, a zis un om, iar după o altă variantă: „Pe Stalin”. Atunci aşa să rămînă, ar fi zis prim-secretarul, iar crucea de pe casă n-a mai observat-o. După acest exemplu de toleranţă religioasă comunistă, bine ar fi ca locuitorii de azi din Şişeşti să se împace, să nu mai existe dihonie între greco-catolici şi ortodocşi, de la copii la bătrîni… Aşa ar vrea Vasile Lucaciu şi George Pop de Băseşti!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.