Clubul Sportiv Baia Mare – 50 de ani de la înfiinţarea secţiei de schi

0
128

Sâmbătă, 12 mai, a avut loc o întâlnire nostalgică, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea CLUBULUI SPORTIV BAIA MARE. Au participat antrenori, schiori, persoane implicate în iniţierea schiului în Baia Mare. Totul a început cu o drumeţie, sus, la cota 1000 de la Şuior, apoi la un local din Baia Mare.
Au onorat participarea fostul vicepreşedinte Gigi Marinescu, Vasile Gorog – primul antrenor de schi al clubului, venit tocmai din Canada, care a precizat că „Pârtia de la Mogoşa a fost înfiinţată în anul 1951, după mai multe etape premergătoare, topografia fiind făcută de Alexandru Berkesi. În anul 1953 s-a organizat prima ediţie a CUPEI MOGOŞA, competiţie devenită tradiţională în timp”.
Din Baia Mare au participat atunci Anton Tapalagă, Ştefan Strebeli, fraţii Costin, Horvath Sala. Cele mai puternice cluburi de tradiţie veneau la Mogoşa, pârtie considerată mulţi ani cea mai dificilă din ţară. Secţia de schi a fost înfiinţată în 1 septembrie 1968 şi a fost condusă de tânărul profesor de sport Vasile Gorog. În acele vremuri au fost contactaţi vechii schiori băimăreni, pentru a angrena în acest sport cât mai mulţi copii.
Schiul de agrement, dar mai ales cel de performanţă s-a făcut aici, toate competiţiile de amploare ale vremii au avut loc la Mogoşa, cluburile puternice de schi ale acelor vremuri – Dinamo, Politehnica Braşov, Steaua, Armata Braşov, Miercurea Ciuc – şi-au trimis competitorii (cei mai buni schiori ai acelor vremuri – Tăbârcă, Cavaşi, Dan Cristea) pe respectiva pârtie, unde gazdele s-au ridicat întotdeauna la nivelul cerinţelor, fiind recunoscute pentru buna organizare şi ospitalitatea tradiţională.
Duminică a avut loc o nouă întâlnire la baza pârtiei MOGOŞA, unde participanţii au depănat amintiri. Dintre schiorii prezenţi, veniţi din colţurile lumii, care au avut rezultate meritorii la campionatele naţionale, balcanice, au fost prezenţi Tomi Mersey, Dan Şuta, Mişi Moisei, Eva Mezei, Iolanda Griga, Hajni Csiki, Erica Horvath. Şi-au amintit cu melancolie de schiurile din lemn, cu canturi aplicate, strânse cu şurubelniţa, fără legături securizate, de beţele de bambus cu rondele mari, de hanoracele kaki şi pantalonii de schi din stofă groasă, echipamentul de atunci al schiorului.
Bucuria revederii şi reuşitei acţiuni i-a determinat pe organizatori să promită o astfel de întîlnire în fiecare an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.