La Dumbrava, patru personalităţi maramureşene au consolidat o prietenie şi-un act de cultură

0
151
Cele 4 personalităţi ale judeţului nostru

Pentru poetul Ion Iuga Lăpuşanu, născut şi statornicit în satul Dumbrava, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, ziua de 9 mai 2018 a fost o zi specială, pentru că trei oameni de cultură cu suflete de aur, încadraţi în perimetrul scrisului au reuşit să-i facă „poetului singuratic” din Dumbrava o surpriză de proporţii, cum avea să ne spună un alt poet şi prozator de sorginte lăpuşeană, născut şi crescut în comuna Lăpuş, Iacob Oniga.
Trioul a fost alcătuit din domnişoara Ioana Mihaela Leşe, coordonatoarea Fundaţiei ESCO Educaţie, Societate şi Cultură pentru Oameni, distinsul domn Pamfil Godja, directorul prestigioasei Edituri „EUROTIP” din Baia Mare şi poetul şi scriitorul Iacob Oniga, col. (r). Domnia sa a spus, printre altele: “I-am oferit în dar lui Iuga, coleg de liceu şi prieten al nostru, cîteva zeci de exemplare din al său volum de versuri „Viaţa dintre coperţi”, proaspăt ieşit de sub tiparul editurii”. Apoi, casa poetului Ion Iuga Lăpuşanu din Dumbrava s-a transformat într-un cenaclu literar de poezie. Şedinţa s-a prelungit cu recitaluri de poezie, lucrări de proză, eseuri etc, la care au participat dumbrăveni, invitaţi.

Noul volum de poezii al poetului Ion Iuga Lăpuşanu
Noul volum de poezii al poetului Ion Iuga Lăpuşanu

A fost de faţă, familia lui Iuga, soţia sa Aurelia şi fiul Iulian. Poetul, scriitorul Iacob Oniga, col. (r) a decretat: „El scrie o poezie clasică care respectă canoanele literare. Ne aduce în faţa noastră o corolă a timpurilor sale. Drept preţuire pentru tot ceea ce scrie, îi dedic şi eu o poezie scrisă de mine şi intitulată „Întoarcerea dorului dor”. Iuga este poetul care zace-n singurătate. Prietenului meu drag, confrate în bucurii mai puţine, dar în suferinţi cîte frunzele unui nuc secular, i-a ieşit de sub tipar al doilea volum de poezii – „Viaţa dintre coperţi”. Mesajul scrierii lui e unul trist, aşa cum îi este viaţa. E unul filozofic, fiindcă sufletul său este ca o groapă imensă în care nu se revarsă reziduri, ci judecăţi despre lumea în care trăim şi, pe care, o vrea mai bună. Cartea trebuie citită”. Şi aşa, cele patru personalităţi ale judeţului nostru au consolidat o prietenie durabilă şi un act de cultură, acolo într-un sat lăpuşean de munte. Se aşteaptă cu emoţii data cînd va fi lansată Cartea „Viaţa dintre coperţi” a lui Ion Iuga Lăpuşanu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.