Reintegrarea profesională şi socială a persoanelor defavorizate din Remetea

0
699

Administraţia locală din Remetea Chioarului are în derulare două proiecte de reintegrare profesională şi socială a persoanelor defavorizate de pe raza comunei. În cadrul acestora, se vor reabilita şi extinde mai multe şcoli. De asemenea, se va construi şi un centru comunitar în care grupul ţintă va putea beneficia de o masă caldă, asistenţă medicală, dar şi cursuri afterschool pentru elevi.

De primul proiect vor beneficia circa 200 de elevi ai comunei, din toate satele, aflaţi în necesitate: „Avem semnat în urmă cu câteva zile contractul de finanţare pe Programul Operaţional Capital Uman. Partenerul nostru în proiect este ASSOC. Concret, aici va fi şcoala comunităţii Remetea Chioarului, pentru că ne referim şi la partea educaţională. Deci vom implementa un fel de after school, care este una dintre componentele proiectului. Apoi vom reabilita şi extinde şcoala de la Posta. De asemenea, la Remetea Chioarului vom extinde şcoala cu încă două săli de clasă. O altă componentă este şi cea psihologică, atât pentru elevii care provin din familii defavorizate, cât şi pentru părinţii acestora. Ei vor primi şi câte o masă caldă în fiecare zi, pe componenta socială. Vom avea acolo angajaţi pe mai multe posturi: asistenţi sociali, psihologi, cadrele didactice din şcoală. Grupul ţintă cuprinde circa 200 de elevi. Proiectul este în cuantum de aproximativ 3,3 milioane de lei, fiind deja în derulare şi sperăm să-l finalizăm cu succes”, a declarat Călin Petrică, primarul din Remetea Chioarului.

Asistenţă şi pentru părinţii aflaţi în dificultate

Al doilea proiect, mult mai mare ca valoare, vizează atât copiii, cât şi părinţii acestora: „Tot pe acelaşi program, mai avem un proiect foarte important, la care tocmai am semnat contractul de finanţare în valoare de 5 milioane de euro. Denumirea lui este «Chioar, unitate în diversitate». Aici avem alţi doi parteneri. În partea de formare profesională, socială şi educaţională în care partener este şi şcoala noastră din Remetea Chioarului. Majoritatea banilor din proiect se vor regăsi în comunitatea noastră, deoarece va exista şi componenta de antreprenoriat. Prin aceasta se vor înfiinţa 35 de firme noi, administratorii acestora primind fiecare câte 25.000 de euro pentru începerea afacerii. Tot în cadrul proiectului vom face şi un centru comunitar, în sediul şcolii vechi, care momentan nu este folosit. Aici, grupul ţintă va beneficia de toate facilităţile, deoarece va exista o sală de servire a mesei, grupuri sanitare, o sală de kinetoterapie, un cabinet medical, o bibliotecă, o sală de activităţi. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani de zile”, a conchis Călin Petrică. O bună parte dintre beneficiarii acestor proiecte provin şi din comunitatea de romi din comună.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.