Legea salarizării din Sănătate a generat discriminare în sistemul sanitar

0
207

Legea salarizării (ne)unitare a fost modificată consecutiv de trei ori în ultimele 9 luni, dar rezultatul a dus la diferenţierea exagerată a categoriilor de personal din sistemul sanitar. Efectul legii a determinat destabilizarea veniturilor angajaţilor, ceea ce a generat proteste la nivel naţional.

Medicii au primit majorări, dar salariile le-au fost influenţate de limitarea procentului de 30% al sporurilor. Asistentele au primit şi ele mai puţini bani, şi la fel restul categoriilor de angajaţi din spitale.
Guvernul a realizat că a greşit! După aproape 4 luni, a încercat prin Ordonanţa de Urgenţă din 16 mai, cu aplicabilitate de la 1 mai, să readucă salariile la un nivel care să asigure liniştea celor care guvernează. Primele patru luni ale anului 2018 au uitat să le compenseze. Oare au fost nevoiţi să acopere un deficit financiar din alt sector?
Guvernul a făcut o economie însemnată în urma neplăţii drepturilor salariale la toate categoriile de angajaţi din sistemul sanitar.
Concret, la un spital mediu de 150 de paturi, economia salarială (formată din diminuările salariale pentru categoriile de personal la care salariul de bază nu a crescut şi s-a aplicat sporul minim din grila de spor în funcţie de specialitate, diferenţele rezultate din neplata zilelor nelucrătoare cu un procent de 100% şi neplata gărzilor efectuate de medici la procentele stabilite pentru luna februarie), economia făcută este de aproximativ 100.000 de lei pe lună. Transpunând la nivel naţional, la o cifră de 140.000 de paturi la nivelul spitalelor din România, economia este de 100.000.000 (o sută de milioane) de lei lunar, echivalentul a 22.000.000 de euro. Este o sumă de care ar fi trebuit să beneficieze angajaţii din spitale, dar guvernanţii au fost nevoiţi să-i dea o altă utilitate. Probabil să-şi acopere lipsa de viziune şi profesionalism în gestionarea fondurilor destinate sănătăţii.
Ordonanţa de Urgenţă din 16 mai 2018 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu rezolvă discriminarea salarială creată în urmă cu patru luni, ci doar scoate gărzile efectuate de medici din calculul procentului de 30% asupra salariului de bază.
Legea Salarizării în Sănătate generează discriminare şi dezbinare în rândul angajaţilor din sistemul sanitar. Lipsa de profesionalism din Ministerul Sănătăţii va determina în continuare instabilitate în sistemul sanitar, iar în actul medical de care au mare nevoie pacienţii va fi mereu sub semnul nesiguranţei.

Dr. Viorica Cherecheş
Deputat PNL de Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.