Cruce de 17 m, în comuna Poienile Izei

0
298

Pe vîrful muncelului Măgura, în comuna Poienile Izei, a fost ridicată o cruce comemorativă, iar săptămîna trecută a fost sfinţită în prezenţa a sute de poienari, în frunte cu parohul pr. Ioan Pop şi cu alţi preoţi din zonă. Au fost prezenţi: vicepreşedintele Doru Dăncuş (Consiliul Judeţean Maramureş), primarul Vasile Dunka, viceprimarul, intelectualii satului. Realizarea crucii de metal înalte de 15 m şi late de 6 m a fost susţinută financiar de familia preotului Ioan Vădean, în memoria tatălui său, preotul Ioan Vădean, mort în temniţele comuniste.
Procesiunea a pornit pe jos, din centrul comunei Poienile Izei, ajungînd în vîrful Măgurii, unde s-au oficiat slujbe şi rugăciuni, iar cei nouă preoţi au sfinţit Crucea, un obelisc ce rămîne pentru istorie şi pentru neam, un pios omagiu închinat eroilor căzuţi pe cîmpurile de luptă, pentru Marea Unire din anul 1918, al cărui Centerar îl sărbătorim. La manifestare au participat peste 400 de săteni.
Vicepreşedintele CJ, Doru Dăncuş, ne-a spus: „Am participat astăzi la un eveniment important din viaţa comunităţii din comuna Poienile Izei. Un sobor de preoţi din localitate şi din jur a sfinţit o cruce ridicată în memoria eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea noastră. Altitudinea la care a fost amplasată această cruce şi priveliştea vor face ca locul să devină de pelerinaj şi de aducere aminte. Îi mulţumesc primarului Vasile Dunka pentru invitaţia de a fi împreună şi tuturor poienarilor pentru prînzul oferit în mijlocul naturii. Am simţit că aici există o comunitate locală unită în jurul credinţei şi al valorilor noastre tradiţionale. Mi-am adus aminte cu plăcere de serbările cîmpeneşti la care participam în anii copilăriei şi mi-am reîntîlnit azi prieteni din perioada adolescenţei. Felicitări familiei Vădean, cea care a susţinut financiar realizarea acestui obiectiv de interes local!”
După coborîre, la poalele masivului Măgura, s-a desfăşurat o agapă cu plăcinte, mămăligă cu brînză şi sarmale cu păsat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.