„Mi-a rămas un singur mare hobby, în care îmi investesc toată energia şi sufletul… fotografia” (Bogdan Petrice)

0
616

La doar 22 de ani, băimăreanul Bogdan Petrice este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi din capitală, numărându-se printre membrii fondatori ai cunoscutei reviste Touch Magazine. De la apariţia ei, în aprilie 2017, tânărul îşi aduce aportul, lună de lună, la tot ceea ce presupune conceptul vizual al acestei publicaţii. Anna Lesko, Alex Velea, Antonia, Gina Pistol, Alexandra Stan, Laura Cosoi sau Adelina Pestriţu sunt doar câteva vedete cu care Bogdan Petrice a colaborat, feedback-urile lor în urma şedinţelor foto dându-i mult curaj şi energie. În paralel, băimăreanul a mai lucrat cu reviste notorii, precum: Cosmopolitan, Avantaje, Grand Magazine, Trend Prive Magazine, Mint Magazine ori Kaltblut Magazine, pentru care a fotografiat diverse campanii.

O ambiţie nebună

...cu Adelina Pestriţu
…cu Adelina Pestriţu

Reporter: Lucrezi deja de mai bine de un an la una dintre cele mai nonconformiste reviste din ţară, Touch Magazine, având funcţia de art director. Ce presupune job-ul tău?
Bogdan PETRICE: Eu nu respect definiţia de art director. Acest job, în momentul de faţă, presupune să ajut cu tot ce se poate pe parte vizuală în această revistă. Printre sarcinile pe care le-am îndeplinit până acum se numără: crearea de concepte pentru şedinţele foto împreună cu echipa, crearea de layout-uri pentru coperţile şi paginile revistei, chiar şi crearea logo-ului TOUCH magazine, producţia şedinţelor foto. De asemenea, am contactat artişti colaboratori care au creat ilustraţii pentru revistă, unul dintre ei este băimăreanul Ionuţ Reti, Alena Andreevna Kroshechkina, de origine rusă, sau Cristina Cărămidă care a transformat un întreg pictorial cu Alexandra Stan în ilustraţii gif. Totodată, am creat mici artwork-uri video din coperţile revistei şi obişnuiesc să-mi asum multe riscuri ca să piperăm puţin conţinutul foto.
R.: Te numeri, de fapt, printre membrii fondatori ai revistei mai sus amintite. Cum ai caracteriza începutul, iar apoi traseul acestei publicaţii? Touch Magazine este singura revistă online cu întreg conţinutul publicat pe Facebook şi Instagram.
B.P.: Fondatorul revistei este Irina Sopcu, care deţine şi funcţia de redactor-şef. Prin conjunctura unui vis comun, am fost alături de ea în toţi paşii, încă de dinainte să decidem numele revistei. Am muncit mult şi muncim în continuare. Atât începutul, cât şi continuarea le-aş caracteriza ca o ambiţie nebună. Între timp, pe lângă conturile de social media, revista a creat şi un site.

Şedinţa foto, un proces complex

... şi cu AMI
… şi cu AMI

R.: Anna Lesko, Alex Velea, Antonia, Gina Pistol, Alexandra Stan, Laura Cosoi, Adelina Pestriţu sunt doar câteva vedete pe care le-ai fotografiat. Cum e să lucrezi cu ele?
B.P.: Este de nepreţuit să primeşti încrederea acestor oameni care şi-au deschis sufletul şi m-au lăsat să îi fotografiez în ipostaze atât de curajoase. La început, unii au fost reticienţi cu privire la conceptele noastre puţin nebune, însă consider că, odată ce le-am făcut, s-a spart o barieră, iar acum alunecăm uşor spre următorul nivel.
R.: Cum se derulează o şedinţă foto pentru revistă?
B.P.: Şedinţa foto implică un proces complex. Se stabileşte cu aproximativ o lună-două înainte, moment în care se creează conceptul, iar apoi moodboard-ul care este prezentat vedetei. Moodboard-ul conţine povestea şedinţei, referinţe pentru styling-ul vestimentar, make-up, hairstyle, locaţie, lumină, posing şi multe alte detalii pe care trebuie să le ştim în ziua şedinţei. Acest moodboard se face în echipă; toată lumea implicată participă cu idei, însă, de cele mai multe ori, este stabilit de stilistul vestimentar şi fotograf împreună cu redactorul-şef. Nu este o regulă pentru durata shooting-ului; sunt şedinţe care durează mai mult sau mai puţin. Au fost situaţii când a fost gata totul în 4-5 ore, dar şi o situaţie când şedinţa s-a finalizat după miezul nopţii (Touch Magazine, ediţia mai 2017), un cover spectaculos în care Lora se săruta cu ea însăşi.
R.: Care e feedback-ul vedetelor cu care ai lucrat?
B.P.: Feedback-ul este pozitiv. Mi-ar fi greu să spun specific care este, dar mesajele pe care mi le-au trimis unii dintre ei după şedinţele foto mi-au dat mult curaj şi mi-au confirmat că merită efortul. Din aceste feedback-uri îmi trag energia.
R.: Practic, faci ceea ce îţi doreai de multă vreme. Care e impresia ta despre această meserie, acum după ce ai căpătat experienţă?
B.P.: Experienţă e un cuvânt greu. Consider că niciodată nu ajungi să ai suficientă experienţă dacă întotdeauna îţi doreşti mai mult de la propria persoană. Da, fac ceea ce îmi doream de mult, însă acum că sunt în acest punct, planurile sunt altele. Îmi doresc să schimb ceva în acest domeniu, iar asta e mult mai greu de realizat decât drumul până aici.

„Mi-ar plăcea să fac ceva şi pentru băimărenii mei”

R.: Eşti, de asemenea, co-fondator la Carpazzio. Ce presupune acest proiect?
B.P.: Carpazzio e un proiect în care pun foarte mult suflet împreună cu alţi doi asociaţi, Ionuţ Petrice şi Dan Gavra. Cred că, în următorii ani, acest nume va avea o puternică rezonanţă. Carpazzio este un brand de ceasuri dintr-o gamă ultrathin. Însă, ceea ce vrem să oferim pe piaţă nu este doar un ceas, ci o experienţă în sine. Muncim mult şi cu mare atenţie la toate detaliile, iar perspectiva de viitor ne ţine în priză.
R.: Ai colaborări şi cu alte reviste? Ce presupun ele?
B.P.: Am lucrat cu Cosmopolitan, Avantaje, Grand Magazine, Trend Prive Magazine, Mint Magazine, Kaltblut Magazine şi am fotografiat unele campanii care au apărut şi în alte publicaţii. Aceste colaborări nu presupun nimic deosebit. Trebuie doar să înţelegi ce ai de făcut şi să nu te îndepărtezi cu creativitatea de la identitatea revistei.
R.: Care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?
B.P.: În momentul de faţă, agenda mea este foarte încărcată şi încerc să fac faţă tuturor responsabilităţilor. Viitoarele shooting-uri foto nu pot să le dezvălui, iar în ceea ce priveşte planurile mele de viitor, acum sunt într-o perioadă a investiţiei de toate naturile. Caut evoluţie şi inovaţie.
R.: Te mai întorci în Baia Mare? Mai ai proiecte aici?
B.P.: Deocamdată, mă întorc în Baia Mare doar în vizită. Mi-ar plăcea să fac ceva şi pentru băimărenii mei. Încă aştept ocazia potrivită.
R.: Câteva cuvinte despre tine: studii, alte proiecte în care eşti implicat, hobby-uri.
B.P.: Am absolvit liceul în Bucureşti pentru că nu am avut răbdare să-l termin acasă – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare, n.r. – (aveam treabă de oameni mari). Nu am urmat studii superioare după terminarea liceului, deşi am avut intenţia, pentru că am simţit că nu era ceea ce căutam. Poate într-o zi şi într-o altă ţară, voi face şi facultatea. Printre proiectele care îmi dau o satisfacţie personală se numără şi cursurile DallesGO, unde predau fotografie, din 15 martie, şi o văd ca pe o nouă pasiune. Hobby-uri am foarte multe, dar nu mai practic niciunul. Mi-a rămas un singur mare hobby, în care îmi investesc toată energia şi sufletul… fotografia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.