Angela Buciu distinsă cu Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş”

0
148

Joi, 7 iunie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a înmânat Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş” solistei de muzică populară Angela Buciu, cea mai înaltă şi prestigioasă distincţie a Episcopiei care se acordă personalităţilor culturale, „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cultural şi artistic a folclorului naţional autentic, pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti”.
Momentul ceremonial a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, înaintea spectacolului omagial dedicat artistei Angela Buciu, în care urmau să evolueze ea şi invitaţii ei.
Cu această ocazie, artista a fost omagiată de secretarul de stat Alexandru Pugna din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, de primarul Cătălin Cherecheş al municipiului Baia Mare şi de Ioan Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.
***
Angela Buciu s-a născut în 5 octombrie 1940 în localitatea Cheud din Sălaj. A urmat cursurile actualului Liceu „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, pe care l-a absolvit în 1966, ale Facultăţii de Filologie de la Institutul Pedagogic din Baia Mare, absolvite în 1972, ale Facultăţii de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în 1981.
A debutat artistic în 1960, la Ansamblul „Maramureşul” din Baia Mare, iar la radio în 1964. A scos 15 discuri Electrecord, casete, CD-uri, pe care are peste 120 de înregistrări, sub bagheta unor dirijori celebri, cu piese din zonele folclorice ale judeţului Maramureş. A susţinut mii de spectacole în ţară şi în 29 de state străine. A scos două cărţi: „Destin liniştit”, în 2002, şi „Lada mea de zestre”, în 2007.
Este „Cetăţean de Onoare al municipiului Baia Mare”. A fost laureată a mai multor festivaluri şi a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale.
A fost distinsă cu Ordinul ”Meritul Cultural” clasa V-a şi Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor.
A fost parlamentar PRM în legislatura 2004/2008.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.