Avertismentul Poliţiei Române: dacă primiţi acest mesaj, este important să ştiţi că este o fraudă

0
168

Poliţia Română nu solicită efectuarea de transferuri online pentru recuperarea de date şi avertizează că poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice au fost sesizaţi despre desfăşurarea unei campanii prin care se încearcă fraudarea victimelor prin sisteme informatice în numele Poliţiei.
„Dacă primiţi un astfel de mesaj, este important să ştiţi că este o fraudă şi să nu daţi curs cererii! Sesizaţi Poliţia dacă aveţi calculatorul criptat sau dacă aţi plătit. Poliţia Română vă recomandă să nu plătiţi suma cerută pentru decriptarea fişierelor, în cazul în care calculatorul este virusat, întrucât de cele mai multe ori nu veţi recăpăta fişierele. Anunţaţi de îndată Poliţia în cazul în care sunteţi victime ale unor astfel de atacuri” – se arată într-un comunicat al IGPR.
Potrivit sursei citate, este bine să se facă back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, menţinerea sistemului updatat şi instalarea unui antivirus. De asemenea, nu trebuie deschis niciodată un ataşament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobişnuit primit pe reţelele de socializare.
Proiectul „No More Ransom” a fost lansat în iulie 2016, de poliţia naţională olandeză şi Europol, instituţia de combatere a criminalităţii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creşte nivelul de colaborare dintre sectoarele public şi privat în lupta contra „ransomware”.
Pe www.nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informaţii suplimentare despre „ransomware” şi modul în care se pot feri de această ameninţare.
În urma acestui demers, ce are ca scop lupta contra „ransomware”, Poliţia Română şi DIICOT au devenit parteneri asociaţi ai proiectului „No More Ransom”.
Totodată, în operaţiunea Bakovia – decembrie 2017, poliţiştii Direcţiei de Combaterea Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT au efectuat 7 percheziţii la persoane bănuite că ar fi infectat numeroase calculatoare cu programe maliţioase şi ar fi cerut recompense pentru decriptarea fişierelor afectate.
Acţiunea s-a desfăşurat în comun cu agenţii internaţionale precum Europol, FBI şi National Crime Agency. Este primul caz din lume în care s-a reuşit arestarea unor persoane bănuite de „ransomware”.

Urmare agresiunilor – trei persoane au fost arestate preventiv şi una a fost reţinută în Baia Mare

În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii băimăreni de investigaţii criminale au identificat şi a treia persoană implicată în actele de agresiune sesizate, duminică dimineaţa, în faţa unui local din municipiu.
Este vorba despre un tânăr, de 29 de ani, din Baia Mare. Acesta, împreună cu ceilalţi doi bărbaţi, în vârstă de 33, respectiv 34 de ani, reţinuţi, luni, de poliţişti, au fost prezentaţi Judecătoriei Baia Mare care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
De asemenea, poliţiştii au reţinut, pentru 24 de ore, un alt bărbat, în vârstă de 31 de ani care, tot duminică, într-un alt local din Baia Mare, a lovit cu un cuţit un bărbat, de 34 de ani. Acesta va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă şi este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Victima a rămas internată în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.