Sărbătoare în Parohia “Sfântul Anton” din Baia Mare

0
402

Sute de credincioşi sunt aşteptaţi astăzi, 13 iunie, la Biserica greco-catolică “Sfântul Anton” din Baia Mare pentru a-şi sărbători patronul spiritual. Programul hramului a debutat încă de ieri cu o seară de veghe ce a cuprins un bogat program spiritual la care a luat parte şi Preasfinţitul Vasile, episcopul greco-catolic de Maramureş.

Un sfânt foarte venerat în această zonă

Reporter: În ce an a fost constituită Parohia “Sfântul Anton” din Baia Mare?
Pr. Florin MARUŞCIAC: Parohia “Sfântul Anton de Padova” sau numărul 3 de aici, din Baia Mare, a fost înfiinţată în anul 1999, de către episcopul Ioan Şişeştean. Practic, aceasta a fost înfiinţată în continuarea parohiei greco-catolice istorice care a existat în Baia Mare, încă din anul 1932, dar a fost desfiinţată, în mod abuziv, de către regimul comunist, în 1948.
R.: Când au început lucrările la Biserica “Sfântul Anton”?
Pr. F.M.: Lucrările la biserică au început în 2001, an în care a fost pusă piatra de temelie. În anii următori, s-au făcut primele lucrări, astfel că, în 2003, s-a celebrat prima liturghie între zidurile înălţate. Biserica a devenit funcţională în 2009, iar credincioşii au putut să se bucure de lăcaşul de cult.
R.: În ce context a fost ales sfântul Anton ca patron spiritual?
Pr. F.M.: Sfântul Anton de Padova este un sfânt foarte venerat în această zonă, atât în Baia Mare, cât şi în împrejurimi. Părintele paroh, cel care a fost înaintea mea – pentru că eu sunt paroh doar de un an de zile – s-a gândit, împreună cu credincioşii, că ar fi oportun să se pună sub ocrotirea acestui mare sfânt.
R.: Ce ne puteţi spune despre viaţa acestui sfânt?
Pr. F.M.: Iată câteva puncte de reper din viaţa acestui mare sfânt: s-a născut în 15 august 1195, într-o familie nobilă, creştină. Şi-a făcut studiile până la vârsta de 15 ani după care a intrat într-un ordin monastic, apusean, Ordinul Augustinienilor. A rămas lângă Lisabona, unde s-a şi născut, la mănăstirea Sfântul Vicenţiu, iar după aceea a plecat ca să-şi adâncească viaţa contemplativă la o altă mănăstire, Sfânta Cruce.

Astăzi, ora 18, liturghia hramului

Pr. F.M.: S-a îndrăgostit, ulterior, de haina franciscană, devenind unul dintre călugării acestui ordin. Dar şi-a dorit foarte mult să devină misionar. A plecat, aşadar, în Africa, dorind să îl ducă pe Cristos pe acele meleaguri. Providenţa l-a făcut, însă, să se întoarcă în Europa, rămânând o perioadă în Sicilia şi apoi în Padova, unde a primit misiunea de a-i învăţa teologia pe călugări. A avut, practic, o viaţă itinerantă. În acelaşi timp, a fost un mare predicator, a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în Europa Apuseană. De asemenea, a făcut şi minuni. A murit, la 36 de ani, cu faimă de sfânt. La un an de la moartea sa a fost declarat sfânt şi, ulterior, doctor al Bisericii. Când i-au fost dezgropate osemintele, limba lui a fost descoperită intactă. A fost un om cu viaţă foarte curată, iar crinii sunt simbolul lui.
R.: Ce evenimente deosebite au marcat parohia de la momentul înfiinţării ei?
Pr. F.M.: După cum vă spuneam, sunt paroh doar de un an de zile, dar ştiu că parohia a fost marcată de multe evenimente de la înfiinţarea ei. Spre exemplu, în anul 2004, a venit pentru prima dată relicva sfântului Anton. Pe care şi anul acesta am avut onoarea de a o primi şi venera. Mai mult, printre evenimente se află şi simpozionul deja cu tradiţie care comemorează arestarea episcopilor greco-catolici în anul 1948.
R.: Ce program aţi pregătit cu prilejul sărbătoririi hramului din acest an?
Pr. F.M.: Manifestările au început de ieri, cu o seară de veghe, ce a cuprins un bogat program spiritual. Seara a cuprins: Vecernia, Rugăciunea Rozariului, Sfânta Liturghie prezidată de Preasfinţia Sa Vasile, Rugăciunea Paraclisului şi o oră de veghe. Astăzi, de la ora 18, va fi liturghia hramului, la care va fi prezent părintele vicar general (Augustin Butica, n.r.), împreună cu un sobor de preoţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.