Corul „Vocile Ronei” la „Zilele culturii Ucrainene” din Remetea Mică

0
158

Duminică, 3 iunie 2018, în Remetea Mică, judeţul Timiş, a avut loc Festivalul „Zilele culturii ucrainene”. La acest festival au fost invitaţi din Maramureş Corul ucrainean „Vocile Ro­nei”, dansul „Socoleata” din Rona de Sus şi formaţia vocal-instrumentală „Călina Ro­şie” sub conducerea preşedintelui U.U.R. filiala Maramureş, M. Petreţchi.
Sâmbătă, pe la amiază, aceste formaţii artistice au pornit pe drumul lung din Rona de Sus şi Sighet spre Remetea Mică (jud. Timiş) via Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara. Duminică, am vizitat centrul oraşului Timişoara. După-masă am ajuns în comuna Remetea Mică. Am fost primiţi cu căldură, cu pâine şi sare de către gazdele noastre, prof. Ana Hrin, preşedintele U.U.R. al comunei, şi Nicolae Hrin, Gheorghe Hleba, preşedintele filialei U.U.R. Timiş. Din cauza ploii, spectacolul s-a ţinut în Căminul Cultural. După cuvântările autorităţilor a început spectacolul. În deschidere, a cântat formaţia din localitate „Huţulii din Banat” condusă de N. Hrin, care şi-a lansat şi CD-ul. A evoluat pe scenă formaţia „Dumbrăviţeana” din Dumbrăviţa, dar şi trei tinere speranţe.
În aplauze furtunoase a urcat pe scenă corul mixt „Vocile Ronei” din Rona de Sus, jud. Maramureş, singurul cor ucrainean din România cu monografie scrisă. El a cucerit publicul cu multe cântece ucrainene frumoase. A ur­mat dansul elevilor „Ho­pac”, pregătit de prof. Geta Petreţchi. Grupul vocal „Vocile Munţilor” din Poienile de sub Munte a interpretat un buchet de cântece sub conducerea lui Mihai Macioca. De un real succes s-a bucurat şi grupul vocal-instrumental „Călina Roşie”, conducător şi solo, prof. Miroslav Petreţchi.
Luni dimineaţa, am vizitat sediul Uniunii Ucrainenilor din Timişoara şi am pornit pe drumul de întoarcere spre Maramureş. Ne-a încântat câmpia de vest a ţării, pe care am străbătut-o în lung, cu hol­dele de grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, dar ne-a bucurat şi întoarcerea la dealurile şi munţii din Maramureş, acoperiţi de livezi şi păduri.

Ileana DAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.