Încasări mai mari la bugetul judeţului în luna mai

0
112

La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, şeful adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş, Ioan Popa, a declarat că încasările la sfârşitul lunii martie a.c. au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar şi la alte venituri.
Pentru menţinerea volumului de încasări bugetare şi recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de identificare a cauzelor neefectuării plăţilor la termen, intensificarea de acţiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eşalonări la plată şi monitorizarea măsurilor de executare silită. ”S-au redus arieratele, iar pentru a menţine trendul încasărilor există un program de acţiuni şi de urmărire a gradului de încasare”, a spus şeful adjunct Ioan Popa. Programul, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, are o realizare de 125,40%.

Ţigări ascunse în autoturisme găsite în timpul controlului vamal

Activitatea operaţiunilor vamale la Biroul Vamal Sighetu Marmaţiei a înregistrat o creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Principalele mărfuri importate au fost: cherestea de răşinoase şi fag, elemente şi semifabricate din lemn de fag, mobilier din lemn şi părţi de mobilier din lemn, mese de lemn, anvelope noi din cauciuc, huse din piele, prelată din PVC. Acestea provin din Ucraina, Federaţia Rusă, Taiwan, SUA, Turcia, Bosnia Herţegovina, Australia, Emiratele Arabe Unite şi Turcia. Mărfurile exportate la nivelul judeţului au fost efectuate spre Elveţia, Federaţia Rusă, Canada, Serbia, Ucraina, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel (elemente lamelare stratificate, mobilier din lemn, cutii din carton sau hârtie, foi pentru furnir, hârtie laminată, scaune din lemn, traverse din lemn de fag pentru căi ferate). Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmaţiei a fost tranzitat, în luna ianuarie de aproximativ 14.000 mijloace de transport, respectiv peste 79.000 de persoane, volumul traficului rutier înregistrând o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 12%. La controalele vamale efectuate pe sensul de intrare în ţara noastră, la un autoturism au fost descoperite 2.080 de bucăţi ţigarete ascunse în jardiniere cu flori şi pitici de grădină ornamentali. Fapta contravenţională a fost sancţionată cu amendă în valoare de 5.000 lei şi confiscarea întregii cantităţi. Alte cantităţi de ţigări au fost descoperite în portierele din spate, sub bancheta din spate şi în locaşul frânei de mână la un alt autoturism. Au fost confiscate 2.580 bucăţi ţigarete timbrate în Ucraina şi aplicată o sancţiune în valoare de 5.000 lei.
Numărul persoanelor beneficiare de şomaj, la sfârşitul lunii mai, a scăzut cu 233 de persoane, fiind înregistraţi 1.354 de şomeri indemnizaţi, a precizat Alida Bozântan, şef serviciu. Rata şomajului a fost de 3,08%, mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Datele statistice ale Casei Naţionale de Pensii relevă că, la nivelul judeţului nostru, sunt înregistraţi, în luna martie, peste 116.000 de pensionari, din care peste 74.700 pentru limită de vârstă, peste 19.200 pensionari de invaliditate, peste 4600 pensionari din domeniul agriculturii, 1.616 beneficiari de pensii anticipate, peste 16.600 de persoane beneficiază de pensie de urmaş. Directorul executiv Lucica Pop a menţionat că, la sfârşitul lunii mai, au fost încheiate 400 de contracte cu privire la plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale. S-au alocat bilete de tratament în staţiunile 1 Mai, Buziaş, Bizuşa, Covasna, Geoagiu, Moneasa, Ocna Şugatag, Olăneşti, Eforie Nord, Turda. (d.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.