Romii din Coltău intră în legalitate cu casele!

0
559

Administraţia locală din Coltău a început procesul de punere în legalitate a romilor din comună. Astfel, primăria a intabulat terenul pe care se găseşte amplasat cartierul de romi, a făcut schiţa de dezmembrare, iar acum se ocupă de fiecare localnic în parte.

Acţiunea de punere în legalitate este cu atât mai importantă cu cât, la primărie, sosesc zilnic dosare de executare silită pe numele celor care au făcut împrumuturi în bancă şi nu le-au mai plătit, dar nu au nicio proprietate pe numele lor. De asemenea, aproape toate casele sunt construite ilegal: „Îi pun în legalitate pe romi şi cu casele. Am făcut dezmembrarea în cartier. Am trimis o cerere către Programul Operaţional Capital Uman (POCU), să ne aloce puţin peste 60.000 de lei, în proiectul pe care-l avem finanţat de ei, pentru a-i putea pune în legalitate. Asta şi din cauză că, săptămânal, ne vin la primărie 15-20 de executări silite. Ei se duc la bancă şi iau bani, dar sigur că nu au nimic pe numele lor. Ei, acum vor avea! Lucrăm însă pentru a vedea exact cum facem: le vindem terenul, casa e a lor, nu avem ce face, aşa îi punem proprietari. Mai există varianta să rămână terenul pe primărie, să nu poată face ei jonglerii, să aducă pe altul, să vândă la negri străini şi să mai aducem aici oameni periculoşi. Dacă terenul rămâne pe primărie, intabulam casa pe ei şi oricum nu pot să vândă apoi casa decât cu aprobarea primăriei, ceea ce nu vor obţine niciodată! Deci trebuie puşi odată în legalitate! Fac două, trei proiecte de casă, şi le spui: astea sunt, asta ai voie să construieşti! În prezent, în comunitate, doar patru sau cinci case au acte de proprietate! Mai sunt însă peste 240 de imobile construite ilegal! Treaba cu punerea în legalitate merge însă repede acum, că dezmembrarea este făcută, am numere cadastrale pe fiecare poziţie. Asta am făcut-o din banii primăriei”, ne-a explicat Lajos Csendes, primarul din Coltău.

Circa 40% din populaţia comunei este de etnie romă

Ca să intre în legalitate, romii trebuie doar să vină la primărie, în faţa unui notar public, adus special pentru asta: „Persoanele din cartier trebuie doar să vină aici la primărie. Vine şi notarul, stăm la masă şi rezolvăm repede problema. Trebuie să-i învăţăm odată că asta este legea şi se aplică tuturor, fie român, rom sau maghiar. Ei nu înţeleg, nu au noţiuni elementare să înţeleagă aceste lucruri! Dar atunci îi ajutăm… Trebuie responsabilizaţi. Totuşi, faţă de acum zece ani, văd o schimbare. Atunci erau sălbatici, nu am putut sta de vorbă cu ei. Însă după ce le-am spus astăzi, mâine, poimâine, odată şi odată tot încep să înţeleagă! Acum sunt circa 1.050 de romi în Coltău, ceea ce înseamnă 40% din populaţie”, a mai spus primarul. Romii din cartier însă nu sunt prea încântaţi de idee: „Să ne lase primăria în pace, să trăim noi aşa cum ştim şi cum am făcut-o şi până acum!”, a precizat un localnic din cartierul de romi. „Mai bine să ne asigure primăria condiţii în cartier, decât să se lege de casele noastre. Bine că ştiu să ne promită tot felul numai înainte de alegeri şi după aceea ne uită!”, a spus un alt cetăţean de etnie, supărat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.