Depăşiri de 64 ori la pulberi în suspensie

0
408

Staţiile de monitorizare ale aerului înregistrează în continuare depăşiri ale indicatorului PM10, pulberi în suspensie. Anul trecut, au fost semnalate depăşiri de 64 de ori ale valorii limită zilnică.

“Depăşirea valorii limită zilnică la indicatorul pulberi în suspensie – fracţia PM10 se înregistrează în continuare numai în perioadele reci ale anului care defavorizează dispersia. Având în vedere specificul condiţiilor meteorologice (calmul atmosferic), depăşirile valorii limită zilnică la PM10 sunt corelate cu concentraţii uşor mai mari ale monoxidului de carbon şi benzenului, indicatori monitorizaţi de asemenea în staţiile automate, sursele principale pentru aceste emisii fiind sistemele de încălzire rezidenţială şi mai ales, cele care folosesc combustibil lemnos, dar şi traficul rutier”, a punctat directorul executiv al Agenţiei de Protecţia Mediului Maramureş, Gabriel Tămâian.
Concentraţiile celorlalţi indicatori monitorizaţi au fost, pe tot parcursul anului 2017, mult mai mici decât limitele admise prevăzute de legea privind calitatea aerului înconjurător. În plus, oficialii APM Maramureş spun că s-a îmbunătăţit considerabil calitatea aerului în Baia Mare.
Monitorizarea calităţii aerului
În cursul anului 2017 s-a demarat şi încheiat programul de întreţinere preventivă pentru toate staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului. Astfel, s-au validat zilnic şi lunar datele din reţelele de monitorizare şi s-au transmis informaţiile către Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului şi către alte instituţii interesate, conform procedurii privind fluxul de informare a datelor de monitorizare. Datele brute înregistrate în staţii au fost disponibile şi pe site-ul www.calitateaer.ro, gestionat de Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Conform raportului APM Maramureş, în cursul anului 2017, au fost prelevate în staţiile din reţeaua automată de monitorizare a calităţii aerului 2092 filtre cu pulberi pentru un număr de 3900 indicatori. De asemenea, în reţeaua de monitorizare manuală a APM Maramureş, s-au prelevat probe medii zilnice de pulberi totale în suspensie şi metale, de precipitaţii şi pulberi sedimentabile. În anul 2017, s-au analizat 1522 probe pentru supravegherea calităţii aerului: aer (1165 probe), precipitaţii (250 probe), pulberi sedimentabile(107 probe) şi s-au determinat în laborator 3175 indicatori.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.