Shakespeare – sonete celebre, sonete ascunse

0
235

S-au împlinit recent 402 ani de la trecerea în eternitate a poetului şi dramaturgului englez Wiliam Shakespeare. Cu această ocazie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, Cenaclul literar „Petre Dulfu” şi Editura Neuma din Cluj-Napoca au organizat conferinţa „Shakespeare – sonete celebre, sonete ascunse”, susţinută de scriitorul Horia Gârbea. “După Biblie, Wiliam Shakespeare este autorul cel mai tradus”, spune Horia Gârbea.
Scriitorul bucureştean a punctat faptul că “ciclul lui Shakespeare cuprinde 154 de sonete în formula elisabetană. Nu toate au aceeaşi valoare şi impact. Există sonete celebre şi mai puţin celebre. Am tradus cele mai celebre sonete. M-am ocupat şi de sonetele ascunse care se regăsesc în opera lui Wiliam Shakespeare”, a precizat Gârbea. El a mai arătat că “fiecare generaţie îşi are Shakespeare-ul său”. Scriitorul i-a mai îndemnat pe cititori să-l citească pe autorul britanic. “Sper să vi se pară că Shakespeare este contemporanul nostru. Rămâne de actualitate, să-l citiţi şi să-l apreciaţi”, a mai spus Horia Gârbea.
În cadrul aceluiaşi eveniment, a avut loc lansarea volumelor „Lunaticul, îndrăgostitul şi poetul sau despre personajele lui Shakespeare” şi „Poeme cu înger”, ambele sub semnătura aceluiaşi Horia Gârbea.
De asemenea, a fost lansată cartea aniversară “Florica Bud – Oglindă în timp”. Volumul include o bio-bibliografie reprezentativă a Floricăi Bud.
Tot cu acest prilej, au fost lansate numerele pe lunile mai şi iunie ale revistei de cultură “Neuma”, care apare la Cluj-Napoca. Despre publicaţie a vorbit Andrea Hedeş, director Editura Neuma. “Revista Neuma este o revistă nouă care apare la Cluj. Nu merge doar pe literatură, se adresează şi publicului tânăr. Cuprinde teatru, rubrică de etnologie, culinară, istorie. Poate fi găsită pe internet”, a punctat Andrea Hedeş.
(i.s.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.