Un maramureşean la Beiuş

0
177

Primăria municipiului Beiuş (jud. Bihor), în colaborare cu Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” (preşedinte Vasile Iuga de Sălişte), a organizat o manifestare culturală având ca scop sărbătorirea unuia dintre inimoşii făuritori ai României Mari, maramureşeanul-sătmăreanul pr. dr. Vasile Lucaciu, ales în 1906 deputat al cercului electoral Beiuş în Parlamentul din Budapesta.
Punctul central al întâlnirii l-a constituit lansarea volumului recent îngrijit şi completat de către Vasile Iuga de Sălişte: Corneliu Mezea, „Dr. Vasile Lucaciu – Leul de la Siseşti (1852-1922).Viaţa şi faptele lui”. Cartea a fost scrisă şi tipărită în noiembrie 1936 la Satu Mare, în Editura „Presa Bună”, şi a fost retipărită în 2018, într-o ediţie nouă, de către Vasile Iuga de Sălişte, animatorul Societăţii culturale şi Editurii „Dragoş Vodă”. Este al 80-lea titlu pe care acest inimos şi împătimit lucrător cultural îl oferă culturii şi istoriei naţionale, într-un an memorabil ca acesta, când a pus la dispoziţia cititorilor alte două reeditări despre Vasile Lucaciu şi anume: Tiron Albani, „Leul din Şişeşti”, 1936, şi Augustin Iuga, „Vasile Lucaciu. Acte, documente, procese”, apărută în 1940.
Vasile Iuga a fost însoţit de pr. prof. Ioan Bizău şi prof. Mircea Popa, din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost completat de o recuperare spirituală a moştenirii ştiinţifice a lui Corneliu Mezea, născut la Beiuş la 24/7 decembrie 1903 şi decedat la 12 august 1936, la Finiş, lângă Beiuş, în urma unui accident. Corneliu Mezea şi-a făcut studiile liceale la Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuş (1918-1923), absolvind apoi secţia de Istorie-Geografie a Universităţii clujene în 1927, an din care a fost încadrat ca profesor de istorie la Liceul „Samuil Vulcan”. Ulterior a mai funcţionat ca profesor la Liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare, a spus nepotul său, Florin Miclăuş din Bucureşti, prezent la festivitate.
În sala Primăriei Beiuşului, primarul Petru Mlendea-Calus a făcut oficiile de gazdă, salutând prezenţa senatorului Corneliu Popa, vicepreşedintele Senatului României. Vorbitorii au subliniat bogăţia de informaţii din cartea despre Vasile Lucaciu, cât şi munca devotată a editorului, Vasile Iuga de Sălişte, remarcabil prin efortul de scoatere la lumină a unor lucrări reprezentative despre trecutul cultural maramureşean. Ceremonia de prezentare s-a încheiat cu cântarea de epocă „Doina lui Lucaciu”, interpretată de învăţătoarea Lucia Busuioc, reprezentanta asociaţiei de femei din Beiuş.
(M.P.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.