Cultură. Economie. Sport. Educaţie – Baia Mare iniţiază cooperarea cu comunităţi din Rusia

0
350

Parteneriatul dintre municipiul Baia Mare şi Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România a fost aşezat pe aspecte care ţin de tot ceea ce înseamnă consolidarea cooperării economice, cooperare comercială, ştiinţă şi tehnologie, turism, societate civilă, administraţie civilă, resurse, dar şi la chestiuni care ţin de drepturile omului. Actul are caracter formal şi este menit să impulsioneze relaţiile dintre municipiul Baia Mare şi Uniunea Rutenilor Subcarpatici, dar va aşeza cele două entităţi într-o formă de parteneriat în care vor fi mult mai eficiente în raport cu celelalte oraşe care se vor alătura pe viitor.

Protocolul de colaborare a fost semnat ieri, 18 iunie, de către primarul Cătălin Cherecheş şi preşedintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, Mihai Lauruc.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Este ca un preambul la ceea ce va fi o construcţie de colaborare, respectiv de parteneriat mult mai amplu între municipiul Baia Mare, zona metropolitană, judeţul Maramureş, zona de nord-vest a României, Ardealul de nord, respectiv România şi comunităţi, municipii şi regiuni din Federaţia Rusă. Este o chestiune pe care o aşezăm în dorinţa noastră de a relaţiona din perspectivă economică, educaţională, socială, culturală şi sportivă şi din perspectiva administraţiilor locale şi a experienţelor pe care le avem în dezvoltarea autorităţilor locale, aşezarea politicilor de dezvoltare în acord cu priorităţile geo-politice şi geostrategice. Ştim foarte bine că avem câteva chestiuni pe care vrem să le dezvoltăm. Pe zona economică ne interesează foarte mult resursele şi modul în care putem exploata în mod modern resursele naturale. Ne interesează modul în care putem să aducem specialişti şi tehnologie din zona Rusiei spre România. Ne interesează să generăm pentru Baia Mare inclusiv o dezvoltare a culturii spre zona de Est, spre Federaţia Rusă şi, punctual, mă refer aici la Centrul Artistic Baia Mare care poate să fie locul în care să găzduim tabere de artă plastică la care să fie prezenţi şi artişti din Federaţia Rusă, respectiv artiştii noştri din Baia Mare să poată participa la reuniuni găzduite de statul rus. Lucrul acesta îmi doresc să se întâmple din perspectivă culturală chiar din acest an şi consider că sfârşitul verii poate să fie momentul în care să găzduim astfel de tabere pe sculptură, pe pictură, pe grafică, mergând mai apoi spre zona de film”.
La aceste aspecte se mai adaugă şi educaţia, domeniu în care s-a realizat deja primul filon de colaborare prin înfiinţarea primei grupe de grădiniţă cu predare în limbă rusă. Sportul poate, de asemenea, reprezenta un segment care să unească cele două entităţi, gândindu-se deja pentru anul viitor organizarea primei Cupe a Europei de Est la box, judo, lupte greco-romane, karate.
Mihai Lauruc, preşedintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România: „Prin acest parteneriat cu municipiul Baia Mare, sunt sigur că va avea numai de câştigat municipiul Baia Mare. Baia Mare va fi un fel de Deveselu cultural aici în nordul ţării unde vom promova cultura rusă şi în Rusia cultura românească. De asemenea, vom dezvolta relaţii economice cu Rusia în special şi toate statele CSI. Mulţumim domnului primar Cătălin Cherecheş pentru curajul său de bărbat adevărat de care dă dovadă. Vă recomand să vizitaţi Rusia şi să vă convingeţi de fapt cum sunt ruşii, cum este Rusia. Vreau ca dumneavoastră să vedeţi cu ochii dumneavoastră şi nu doar ce vedeţi la televizor”.

(1398)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.