Ignorate de Ministerul Românilor de Pretutindeni – Comunităţile din Maramureşul de Nord duc mai departe limba şi tradiţiile

2
253

Zi importantă pentru două dintre comunităţile româneşti din dreapta Tisei: Dobric şi Apşa de Mijloc. La şcoala din Dobric s-a dezvelit duminică, 17 iunie, bustul poetului naţional, Mihai Eminescu. Lucrarea s-a realizat exclusiv din fonduri private, adunate prin intermediul Fundaţiei „Boema OJT”, prezidată de Mihai Cosma.
În aceeaşi zi, la Apşa de Mijloc comunitatea a sărbătorit 240 de ani de învăţământ în limba română. La cele două evenimente au participat guvernatorul Regiunii Transcarpatia, Ghennadi Moskal, vice-consulul României la Slatina, Lucian Indreiu, şi deputatul USR de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş. De la eveniment au lipsit reprezentanţii prefecturii Maramureş şi ai Ministerului românilor de pretutindeni.
„A fost o reală plăcere să mă aflu, din nou, în mijlocul românilor maramureşeni din dreapta Tisei. Nu e doar o datorie morală să fim lângă ei, este şi una de sânge. Vorbim de Maramureşul de Nord, locul în care se respiră româneşte, şi azi, după secole în care, sub diverse imperii, s-a încercat ştergerea culturii şi a tradiţiilor. Am văzut tineri şi vârstnici îmbrăcaţi în port popular maramureşean, părinţi şi copii care fac eforturi să-şi păstreze limba. Comunităţile acestea sunt un model de convieţuire etnică, de multiculturalism. E păcat că, nici în anul Centenarului, Guvernul nu reuşeşte să se apropie, să sprijine aceste comunităţi de români. Nu vreau să dau drept exemplu Ungaria cu ceea ce face pentru etnicii săi din Ucraina, pentru că eu consider că cel mai bun imbold de a ne determina să sprijinim aceste comunităţi ne este dat tocmai de ceea ce fac românii din dreapta Tisei pentru limba, tradiţiile şi cultura noastră. Am fost profund dezamăgit să văd că Ministerul Românilor de Pretutindeni, deşi a confirmat prezenţa unui oficial, nu a trimis pe nimeni la manifestări. Care este mesajul pe care-l transmite printr-un asemenea comportament? Voi face o interpelare pe această temă, pentru că a fost o ofensă adusă comunităţii şi oficialilor regiunii”, a declarat deputatul USR, Vlad Emanuel Duruş.
De altfel, guvernatorul Regiunii Transcarpatia, Ghennadi Moskal, s-a retras de la manifestări imediat după discursul ţinut în faţa comunităţii din Apşa de Mijloc. Acesta a fost nemulţumit că ministerul nu a avut reprezentant la manifestări, încălcându-se protocolul. Moskal este unul dintre cei care ajută constant comunităţile de români din zonă.

(P)

2 COMENTARII

  1. Culmea prostiei la romani: fosta ministereasa Pastirnac (cine o mai fi si inculta asta? Probabil tot un fel de Viorica-Vasilica) merge la Kiev si multumeste ucrainenilor pentru grija lor fata de romanii din Ucraina. La numai citeva zile, in Ucraina este votata legea care desfiinteaza scolile cu predare in limba romana.
    Astfel de demnitari ne reprezinta, din pacate.

  2. Felicitari domnul Mihai pentru organizarea acestui eveniment de dexvelire a bustului Poetului National Mihai Eminescu .Dar de putea scrie si acedt bust reslizat de Constantin Sinescu .Felicitari si celor care s – au ocupat de montarea pe soclu .

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.