Debut în poezie: Jurnalul din oglindă

0
443

Inspectorul şcolar Adriana Meşter, profesor de limba şi literatura română, şi-a făcut debutul în poezie. La o zi după aniversarea zilei sale de naştere, prof. dr. Adriana Meşter a ales să-şi lanseze volumul de poeme “Jurnalul din oglindă”. Odată cu acest debut, Adriana Meşter “intră în plutonul de elită al poetelor din Maramureş”, a remarcat scriitorul Ioan Groşan.
Adriana Meşter spune că s-a apucat să scrie poezie din timpul şcolii. A făcut o pauză mai lungă, pentru ca acum să vină în forţă în faţa iubitorilor de poezie cu o carte, “extrem de serioasă, extrem de complexă, care merită toate laudele şi toate premiile”, după cum a punctat Mircea Petean, director Editura Limes. Volumul include două părţi.
“O parte se intitulează Jurnal Iremediabil, iar a doua parte Jurnal Recuperat. Vreau să dăruiesc lumii ceva frumos şi care sper să inspire. Pe de o parte sunt experienţe şi trăiri personale, pe de altă parte literatura e ficţiune, aşa că ne putem juca cu versurile, cu cuvintele, fără să avem pretenţii că trăim neapărat în cărţi, dar putem să trăim prin intermediul acestora”, a declarat autoarea, Adriana Meşter.
La rândul său, scriitorul Daniel Ioniţă a accentuat că poezia Adrianei Meşter e una “clară, luminoasă, dar problematică. Poezia începe ca o conversaţie de zi de zi. E ca şi cum te-ar lua de mână o fată şi nu-ţi dai seama cât e de frumoasă decât după ce ai făcut câţiva paşi cu ea. E problematică în sensul în care pune întrebări dificile, dar nu caută răspunsuri”. “Jurnalul din oglindă” a apărut la Editura Limes, Cluj- Napoca. Din start acest aspect îi conferă un certificat valoric, a precizat Ioan Groşan. Este o ediţie bilingvă, poeziile fiind traduse în limba engleză de prof. Ciprian Cucuiat.
Desenul de pe copertă îi aparţine unuia din cei mai vânduţi artişti plastici ai momentului, Adrian Ghenie. “Intenţia mea a fost să scot primul volum de poezii la 18 ani. La acea vreme fiind colegi, l-am rugat pe Adrian Ghenie să-mi facă un desen în grafică pentru copertă. M-am ţinut de cuvânt, el la fel, chiar dacă au trecut vreo 20 de ani”, a mai spus Adriana Meşter. Emoţia întâlnirii a fost accentuată de momentul în care mai mulţi tineri au citit din poemele cuprinse în “Jurnalul din oglindă”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.