Omologarea a 13 trasee turistice

0
648

Ministerul Turismului a transmis Consiliului Judeţean Maramureş 13 certificate de omologare pentru trasee turistice amenajate corespunzător în judeţul nostru.
Administraţiile locale care au depus documentaţii pentru omologarea acestor trasee s-au bucurat de ajutorul secretarului de stat în Ministerul Turismului, maramureşeanul Bogdan Tomoiagă. Toate cele 13 trasee sunt amenajate şi întreţinute de Serviciul Public Judeţean Salvamont, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş.
Traseul Paltinu – Plai – Poiana cu narcise Tomnatec Sehleanu – Valea Tomnatec are o durată de 5-6 ore, un grad de dificultate mediu primăvara, vara şi toamna şi un grad mare de dificultate iarna. Un alt traseu turistic omologat este Bistra – Vârful Tocarnea, care poate fi parcurs în aproximativ 4 ore, iar gradul de dificultate este ridicat în timp de iarnă şi mediu în restul anului. A fost omologat turistic Repedea – Poiana cu narcise Tomnatec Sehlean – Paltinu, care poate fi parcurs în 6-7 ore. Un traseu cu grad de dificultate similar (e nevoie de echipament de munte), cu o durată de 4-5 ore, este Repedea – Chicera – Lacul Vinderel. Tot 4-5 ore necesită şi parcurgerea traseului Repedea – Pietriceaua – Lacul Vinderel, accesibil tot timpul anului.
Un traseu mai lung, care poate fi parcurs în 10-12 ore, în tot timpul anului, este Valea Vişeului – canton silvic Repedea. A fost omologat turistic şi traseul Cabana Coşnea – Valea Paulic – Stânişoara – Vf. Mihăilecu – Lacul Vinderel, de 5-6 ore. Cei care doresc pot să opteze pentru traseul Staţia CFF Bardău – Pietrosu Bardăului – Cabana Coşnea, traseul necesitând 10-12 ore pentru parcurgerea integrală. Un traseu mult mai scurt este cel care pleacă de la Complex Făina la Borcutul Mihoaia şi care poate fi parcurs în 45 de minute, tot timpul anului, având un grad scăzut de dificultate primăvara, vara şi toamna şi un grad mediu de dificultate iarna. Cu toate acestea, se recomandă folosirea echipamentului de munte potrivit sezonului ales pentru drumeţie.
Un traseu care poate fi parcurs în 30 de minute în tot timpul anului, având un grad mic de dificultate, este de la Refugiul montan Şuligu la Borcutul Şuligu. Cei care aleg traseul Pasul Prislop – Vf. Cearcănul 1.874m – Borşa pot să meargă în orice anotimp, cu menţiunea că durata medie de parcurs este 4 ore, iar în sezonul de iarnă dificultatea este mărită, fiind necesar echipamentul de munte în orice perioadă. Un traseu care nu necesită echipament special, cu un grad mediu de dificultate indiferent de anotimp şi cu o durată de 6 ore, este Borşa Centru (Spitalul Borşa) – Releu – Cusături – Bobeica – Lacul Măgura – Mănăstirea Vinişoru – Gura Vinişorului. Un alt traseu scurt, de numai 40 de minute, este Valea Vaserului – staţia Paltin – punct belvedere Valea Vaserului, având iarna un grad mediu de dificultate, iar în restul anului un grad mic de dificultate. Cu toate acestea se impune folosirea echipamentului de sezon.
(A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.