Roşii bio de Cerneşti

0
431

Cererea tot mai mare de legume ecologice îi determină pe cultivatori să treacă de la culturile convenţionale la cele naturale. O seră din comuna Cerneşti (investiţie de 1,5 milioane euro), unde se produc roşii bio, este prima afacere de acest gen din judeţul Maramureş, cu o recoltă estimată de 200 de tone pe an.
Ferma Agroverde din Cerneşti face agricultură fără insecticide, pesticide sau alte substanţe chimice şi livrează roşii gustoase. Ing. Mircea Munteanu şi fiul său Radu au construit cea mai mare seră din România care produce roşii 100% naturale, pe o suprafaţă de 70,2 ari de teren. Plantarea s-a realizat cu răsaduri rezistente, într-un teren îngrăşat cu gunoi de grajd. Pe lîngă fondurile europene obţinute, au investit un milion de lei din economiile proprii.
La seră, am stat de vorbă cu Anika Marc, şefa de producţie, care ne-a spus: “Roşiile ajung la etajul 14 de inflorescenţe, la înălţime de 4 m. Ca fertilizant, folosim gunoi de grajd şi găinaţ. În agricultura ecologică, se aşteaptă coacerea naturală, doar atunci putem recolta, nici mai repede şi nici mai tîrziu, decît în momentul în care fructul a ajuns la maturitate, a primit o coloraţie, un conţinut de zaharuri care să satisfacă consumatorul şi totodată şi producătorul”.
Mircea Munteanu ne-a explicat:

Ambalarea roşiilor în caserole
Ambalarea roşiilor în caserole

„În anul 2018, am recoltat şi livrat 20 de tone de roşii bio. Producţia de la Cerneşti va creşte considerabil faţă de anul trecut. Vom recolta pînă după sărbătorile de iarnă, n-o să ne putem permite să împingem producţia mai mult, deoarece urmează o perioadă de 50 de zile pentru a scoate plantele şi a pregăti solul pentru următorul ciclu de producţie”.
Ferma are contract de desfacere a mărfii cu un supermarket, cu magazine de legume şi fructe şi cu mici magazine specializate în desfacerea de produse tradiţionale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.