Ministerul Culturii „prostit” cu o expoziţie într-un spaţiu impropriu • Casa Unirii de la Băseşti „serbează” Centenarul cu pereţii scorojiţi

0
101

Obţinerea unei finanţări pentru renovarea casei memoriale „Gheorghe Pop de Băseşti” a constituit o prioritate în activitatea parlamentară a deputatului USR de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş. Acesta a avut public mai multe luări de poziţie pe subiect şi încercări repetate de a convinge Guvernul, prin interpelări făcute la Ministerul Culturii, să aloce finanţare pentru unul dintre obiectivele simbol ale Marii Unirii.
„Un astfel de simbol nu avea voie să rămână în paragină în Anul Centenarului. Mi s-a părut aberant că ministerul a acceptat să finanţeze cu 26.900 de lei o expoziţie în Casa Memorială, dar nu a dat bani pentru restaurare. Acest lucru i l-am adus la cunoştinţă ministrului Culturii imediat după acordarea finanţării, solicitându-i să susţină financiar şi reabilitarea complexului”, a declarat deputatul USR, Vlad Emanuel Duruş.
După aproape 45 de zile de la formularea interpelării, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a oferit un răspuns deputatului maramureşean. Acesta arată că, în pofida declaraţiilor autorităţilor locale şi judeţene, „proiectul privind Restaurarea, consolidarea şi dotarea Casei Memoriale Gheorghe Pop de Băseşti a fost depus în 05.04.2018. După cum reiese din fişa proiectului, rezultă că reabilitarea va fi gata la finalul anului 2019 [!!!]. În acest moment, sunt nenumărate case memoriale care ar trebui reabilitate, pentru care autorităţile locale nu au făcut mai nimic , iar printr-un program aniversar nu pot fi rezolvate problemele care trenează de zeci de ani”.
În privinţa finanţării expoziţiei în interiorul Casei Memoriale, proiect susţinut de Consiliul Judeţean Maramureş, ministrul Ivaşcu a părut surprins că s-a putut trimite o astfel de solicitare. „Alocarea sumei de 26.900 de lei pentru expoziţie a fost posibilă pentru că nimeni nu şi-a imaginat că cineva ar putea să scrie un proiect pentru o expoziţie într-o casă memorială nereabilitată şi nefuncţională. Proiectul a fost analizat individual, aşa cum este analizat fiecare proiect”.
Ce ar mai fi de comentat după un astfel de răspuns, care descrie o realitate a administraţiei judeţene? Competenţa în executivul Consiliului Judeţean e un atribut întâmplător. Maximum a ceea ce putem crea cu ocazia Centenarului sunt simpozioane, expoziţii, spectacole şi mese festive…
(P)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.