Studenţii băimăreni pot munci şi călători în America

1
1596

Dumitru Pop este unul dintre studenţii Centrului Universitar Nord din Baia Mare care a beneficiat deja de două ori de programul „Work and Travel” al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA). Studentul a lucrat ca ospătar într-un restaurant situat pe Coasta de Est, în statul Delaware. Deşi nu avea un salariu fix, banii câştigaţi din bacşiş i-au ajuns atât pentru a-şi plăti cazarea, mâncarea ori taxele, cât şi pentru a călători. După revenirea în ţară, experienţa benefică l-a impulsionat să ajute şi alţi studenţi astfel că, din postura de membru al Ligii Studenţilor „Pintea Viteazul”, a mijlocit trimiterea în America a zeci de tineri care urmează cursurile Centrului Universitar Nord.

• 80-100 de dolari pe zi

Student în anul trei al Facultăţii de Inginerie a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, specializarea Calculatoare şi tehnologia informaţiei, Dumitru Pop a ajuns astfel în SUA, prin intermediul „Work and Travel”, în anii 2016 şi 2017. „Înainte să plec, am primit o listă cu mai multe variante de joburi şi salariile aferente. Am susţinut, ulterior, un interviu, după care am primit viza şi am plecat. Pot să spun că tot ce am experimentat în State a fost total diferit de ceea ce am făcut în România. Am mai lucrat şi aici, în acelaşi domeniu, ospitalier, dar nu se compară. În SUA, am lucrat ca ospătar, într-un restaurant tradiţional situat pe malul oceanului, pe Coasta de Est, aproape de Washington, în statul Delaware. Munceam efectiv cam 4-6 ore pe zi deşi aveam dreptul legal de a avea mai multe locuri de muncă. Majoritatea colegilor erau americani, doar eu şi încă un coleg eram din România, ambii din Baia Mare. Cu toate astea, colegii s-au dovedit a fi foarte de treabă, ne-au ajutat în permanenţă. În plus, au ieşit cu noi, în afara programului, ne-au dus la diferite activităţi culturale. Pot să spun că, în acest fel, atât eu, cât şi colegul celălalt din Baia Mare ne-am integrat foarte uşor”, a mărturisit Dumitru Pop. Deşi a ales să lucreze într-un singur loc, studentul a câştigat suficienţi bani pentru a se întreţine. „Ca să ajung în America, am apelat la un credit numit «BRD Work and Travel». Astfel, m-am împrumutat cu 2.500 de dolari. Acolo, nu aveam un salariu fix, lucram doar pe bacşiş şi câştigam, în medie, 80-100 de dolari pe zi. Ca şi cheltuieli, am avut taxele, cum ar fi aici la noi CAS-ul, cazarea, undeva la 1.500 de dolari pe toată vară, mâncarea. Iar banii mi-au ajuns şi să călătoresc. Aproximativ, am câştigat cam 6.000 – 7.000 de dolari. Mai mult, am constatat faptul că ţara nu este atât de scumpă raportată la salariile care se câştigă acolo”, a spus studentul.

• încă 30 de zile după expirarea vizei

Pe parcursul şederii în SUA, Dumitru a fost plăcut impresionat şi de atitudinea clienţilor care s-au dovedit a fi extrem de sociabili cu cei doi ospătari din România. „Clienţii au fost foarte înţelegători, chiar încântaţi că îi serveşte cineva din afara Americii, mai ales din Europa. Ne puneau mereu întrebări despre ce facem, cât stăm acolo, ce studiem acasă etc. Unii ne mai întrebau unde e România, majoritatea habar nu avea (râde, n.r.). Mulţi erau şi foarte darnici, ne dădeau bacşiş doar pentru că noi i-am servit şi le-am făcut ziua mai frumoasă”, a subliniat studentul de la „Nord”. Restaurantul în care a muncit Dumitru era deschis încă din anul 1960, iar pentru un preparat etichetat drept „specialitatea casei”, unii clienţi parcurgeau zeci de kilometri. „Deschis încă din anul 1960, restaurantul servea, în general, cam aceleaşi preparate pe bază de fructe de mare, în mod special crab, iar pentru reţeta de curcan, clienţii veneau de la zeci de kilometri. Ca element aparte, în acel restaurant, nu serveam alcool”, a precizat Dumitru. Programul „Work and Travel” prin care Dumitru a ajuns în SUA se întinde, în fiecare an, din 15 iunie şi până în 30 septembrie, perioadă pentru care se primeşte, de la Guvernul american, permis de muncă şi viză. „Totuşi, după expirarea vizei, mai ai dreptul, legal, de a mai sta în America încă 30 de zile, adică până în 30 octombrie, timp în care poţi să călătoreşti pe teritoriul ţării. Aşa am vizitat: Washingtonul, New Yorkul, Niagara, Philadelphia, Atlantic City şi zona unde locuiam. Dar cel mai mult mi-a plăcut New York. Aşa ceva nu vezi în România şi am rămas şocat. E un oraş incredibil. Mai mult, călătorind, cultura americană mi s-a părut bogată în monumente pentru veterani, am observat că ei îşi respectă enorm veteranii de război. În plus, au activităţi care îi implică pe toţi, indiferent de etnie ori naţionalitate. Am rămas plăcut impresionat”, a adăugat studentul.

• „îmi doresc să mă reîntorc acolo”

Mai mult, Dumitru doreşte să repete experienţa cât de curând. „Vreau să mă întorc în State, cel mai probabil anul viitor, tot cu programul «Work and Travel». Dacă nu voi reuşi astfel, vreau să aplic pentru viză de turist. Îmi doresc să mă reîntorc acolo pentru că am cunoscut oameni care m-au făcut să mă simt ca acasă, au fost acolo ca o a doua familie pentru mine. Aşa am ajuns să am prieteni de peste tot din lume: Rusia, Ucraina, Nepal, India, Japonia etc.”, a mai creionat Dumitru. Experienţa benefică l-a impulsionat să ajute şi alţi studenţi astfel că, din postura de membru al Ligii Studenţilor „Pintea Viteazul” (LSPV), a mijlocit trimiterea a zeci de tineri care urmează cursurile Centrului Universitar Nord. „De doi ani deja mă ocup, din partea LSPV, cu trimiterea studenţilor Centrului Universitar Nord din Baia Mare în SUA prin intermediul programului «Work and Travel». Am constatat că o astfel de experienţă e prea frumoasă şi bună pentru a nu-i ajuta şi pe alţii astfel că, până în prezent, am trimis în America peste 60 de studenţi, dintre care circa 50 lucrează vara aceasta acolo în: hoteluri, restaurante, magazine de suveniruri, în principiu în locaţii turistice”, a explicat studentul. Important de precizat e faptul că, pentru acest program „Work and Travel”, poate aplica orice student cu vârsta până în 30 de ani, de la orice universitate de stat acreditată, care urmează cursurile de zi. Mai mult, pentru cei care nu au suficienţi bani, există posibilitatea unui credit bancar. „După înscrierea la agenţia prin intermediul căreia se merge în State, studenţii pot solicita o hârtie cu care pot merge la BRD pentru a aplica pentru creditul «Work and Travel». Se acordă sume până în 5.000 de dolari”, adaugă Dumitru. Înscrierile pentru anul viitor vor începe în 1 octombrie. Mai multe detalii – la sediul LSPV (str. Victoriei 76, Cămin Studenţesc nr. 3, sala A).

1 COMENTARIU

  1. locuiesc in „State” de peste 15 ani, in NY. Mi-e goraza si m-as intoarce maine in Romania dar nu e la ce. M-am saturat de toti ilegalii, de socialisti, de toti nesimtii, e preturi imense pentru servicii de rahat si alte cele.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.