Contrabanda… legală

0
206

Contrabanda este o activitate comercială care ocoleşte taxele impuse de stat. Ţigările, alcoolul, combustibilii, alimentele provenite din afara spaţiului european neaccizate, dar mai ales netaxate, sunt considerate ilicite şi de regulă se confiscă şi se zice că sunt şi distruse… Evaziunile fiscale sunt pedepsite de lege, iar obiectul acestei activităţi şi inclusiv mijloacele de transport sunt sechestrate.

Produsele de acest gen sunt timbrate, accizate, impozitate, iar sumele aferente sunt surse pentru bu­getul de stat. Din acest buget sunt plătiţi cei din aparatul administrativ, învăţământ, structurile de reprimare, medicii, militarii, serviciile externe, interne şi politicienii aleşi cu reprezentare parlamentară.
Cu toate acestea, pe piaţă circulă produse supuse accizării şi taxării, fără a avea timbre fiscale. Astfel, produsele din tutun împart nicotină şi alte substanţe cancerigene, după tratări termice ale tutunului altfel decât prin ardere. Preţul de vânzare a acestor produse este similar cu al ţigărilor, dar efectul asupra sănătăţii este dubitabil. Produsele se găsesc în majoritatea pompelor de benzină, în lanţurile de magazine mari, precum şi la diverşi comercianţi. Mijloacele de transport pentru distribuţie circulă cu sigla firmelor şi sunt respectate ca parte a unei afaceri respectabile.
Despre comerţul cu ţigări şi aparate de vaporizat nicotina din tutunul umed am auzit cu toţii, dar nu credem că aceste mari firme internaţionale şi-ar permite evaziunea fiscală. Şi cu toate acestea, nici unul dintre cele cinci sortimente de produse din tutun, care avertizează toxicitatea produselor şi interdicţia de a fi vândute minorilor, nu are timbre fiscale ca şi celelalte produse ce odată erau mo­nopol de stat.
Interpelat, ministrul de finanţe a zis că nu consideră oportun ca acest comerţ să fie monopol, chiar dacă în perioada interbelică era sursă impecabilă pentru economia capitalistă. (v.t.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.