Dr. Lia FLOREA – decan de vârstă al medicilor din Maramureş la 95 de ani

0
527

S-a născut la 11 iulie 1923 la Năsăud. A urmat studiile elementare în oraşul natal, iar cele medii în Năsăud (3 ani), Cluj şi Blaj. La absolvire în1942 s-a înscris la Facultatea de litere şi filozofie din Bucureşti, iar în 1946 şi-a luat licenţa în litere şi filozofie. În 1947 s-a înscris la Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj, absolvind în 1953 Facultatea de Igienă. La terminare a fost repartizată în Baia Mare la Sanepid – Laboratorul de Microbiologie şi virusologie .
A devenit, în urma examenelor susţinute, medic secundar, medic specialist şi medic primar în aceeaşi instituţie, unde şi-a desfăşurat activitatea până în 1987. A deţinut în perioada 1977 – 1987 funcţia de medic şef al acestui laborator.
S-a pensionat în anul 1987, după o activitate meritorie.
A participat la numeroase manifestări ştiinţifice – congrese, consfătuiri, simpozioane – desfăşurate atât în Baia Mare, cât şi la Bucureşti, Mangalia, Constanţa, Câmpulung etc. pe diferite teme axate pe izbucniri de epidemii cauzate de bacterii şi virusuri, destul de numeroase în acele vremuri în colectivităţi şcolare şi secţii spitaliceşti (febră tifoidă, paratifoidă, dizenterie, infecţii streptococice şi stafilococice, diverse viroze).
A avut activitate pedagogică rodnică predând la Şcoala Sanitară Postliceală şi Cursul de Surori de Crucea Roşie din Baia Mare.
Pentru activitatea profesională desfăşurată în aproape trei decenii şi jumătate în acelaşi loc de muncă a fost evidenţiată în munca medico-sanitară de două ori de-a lungul anilor.
De asemenea, Asociaţia Medicilor Pensionari din România “Sf. Sfântul Luca” – Filiala Maramureş i-a acordat Diploma de Excelenţă, în semn de cald omagiu pentru întreaga activitate profesională depusă în slujba sănătăţii oamenilor.

Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.