Ajutor de şomaj pentru absolvenţi

1
610

Absolvenţii de liceu promoţia 2018 se pot înregistra în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM) până în 24 iulie 2018. Este termenul limită pentru luarea în evidenţă în cazul în care doresc să primească ajutor de şomaj.
În vederea înregistrării la agenţiile de ocupare, absolventii trebuie să prezinte următoarele documente: actul de identitate, copie şi original; certificatul de naştere, copie şi original; adeverinţa eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este ”apt de muncă” sau nu; actul de studii (adeverinţa de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalaureat după caz) în co­pie şi original. În cazul adeverinţei de la liceu, trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 25 mai 2018).
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ promoţia 2018 pot beneficia de indemnizaţia de şomaj în valoare de 250 de lei, pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (acum de 500 de lei), dacă: se înregistrează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş, în termen de 60 de zile de la absolvire. Indemnizaţia se acordă în cazul celor care nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; nu urmează o formă de învăţământ la solicitarea dreptului; nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Oana Oşanu, director executiv AJOFM Maramureş

“În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, aceştia vor fi obligaţi să se prezinte într-un interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă. În acest sens, adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va specifica data promovării examenului de corigenţă”, a precizat directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu. Pentru absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale, indemnizaţia de şomaj se acordă de la data absolvirii, fără a mai fi necesară înregistrarea, în prealabil, ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în intervalul căruia trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă.

1 COMENTARIU

  1. deci termina liceul, sunt tineri si intra direct in somaj. Ce frumos. PSD-ul care a aplicat exact aceleasi politici in anii 90, in loc sa creeze condtii de munca, creeaza trantori..

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.