Comunicat de presă: Votul cu cea mai mare miză economică din istoria Parlamentului României

0
181

Parlamentul se află în faţa unui moment istoric, acela de a decide viitorul resurselor din Marea Nea­gră. Sunt în joc zeci de miliarde de euro vânate de firme gigant din industria petrolieră, dar şi interesele poporului român, a cărui dezvoltare şi viitor economic depind de aceste resurse. Preocuparea faţă de zăcămintele din Marea Neagră face de această dată obiectul unui proiect de lege iniţiat de Guvernul PSD-ALDE, privind operaţiunile petroliere de tip offshore (pe mare).
În concret, este vorba de Proiectul de lege nr. 33/2018, prin care se urmăreşte reglementarea modului de exploatare a resurselor petroliere din Marea Neagră, preţul şi comercializarea acestora. Pentru ca toată lumea să înţeleagă semnificaţia majoră a acestei legi, trebuie spus că valoarea resurselor ce urmează a fi exploatate de companii străine este de zeci de miliarde euro, iar la cum arată forma actuală a legii, majoritatea PSD-ALDE-UDMR promite să vândă resursele cât se poate de ieftin, pe termen nedefinit şi fără ca vreodată cineva să mai poată modifica respectivele condiţii.
Avem de a face cu o iniţiativă dezastruoasă şi umilitoare la adresa poporului român, prin care majoritatea parlamentară vrea să cedeze dreptul de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră, pe bani de nimic, în schimbul unor redevenţe derizorii, fapt ce ar produce pierderi la bugetul de stat de ordinul miliardelor de euro.
Acest proiect de lege este problematic în ansamblul său, dar un impact catastrofal îl are articolul 18, ce prevede un nivel fix al redevenţei pe toată durata exploatării. Altfel spus, firmele străine ne pot lua resursele la un preţ infim, aşa cum este fixat astăzi, România având un nivel al redevenţei printre cele mai mici din Europa, fără ca statul român să mai poată creşte vreodată nivelul acestei taxe. La fel de no­civ este şi articolul 19, care sfidează principii de natură fiscală, întrucât acestor companii străine li se aplică un regim privilegiat, urmând a fi scutite pentru viitor de orice creştere de impozit.
„Îndrăzneşte să crezi că PSD vinde România”, ăsta ar fi trebuit să fie sloganul social-democraţilor în campanie, la cum vor să renunţe la resursele din Marea Neagră.
Atât eu în calitate de parlamentar şi membru al Comisiei de buget, finanţe şi bănci, cât şi Partidul Mişcarea Populară, din care fac parte, ne opunem adoptării acestei legi în forma sa actuală. La acest vot, toţi parlamentarii vom da un test de responsabilitate şi moralitate în faţa electoratului. Acum se va vedea cine luptă pentru interesul ţării şi viitorul copiilor noştri, dar şi care sunt aleşii capabili oricând de trădare în beneficiul unor câştiguri personale.
Deputat Adrian Todoran, vicepreşedinte Partidul Mişcarea Populară

(P)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.