Masteranzii de la Arte Plastice, pe simeze

0
468

Timp de o lună, pe simezele Salonului Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, vor fi expuse lucrările de disertaţie ale masteranzilor de la Secţia Arte Plastice, Specializarea Pictură a Facultăţii de Litere – Centrul Universitar Nord Baia Mare. Vernisajul expoziţiei a avut loc în 5 iulie. Sunt 18 absolvenţi ai studiilor de masterat, fiecare a venit cu unicitatea lui, cu stilul propriu. Cu toate acestea, se poate vorbi de „o unitate valorică, abia am putut să diferenţiem la notare studenţii masteranzi, în ce priveşte valoarea lucrărilor lor”, a punctat artistul plastic Ioan Anghel Negrean.
Actualii absolvenţi fac parte din „a treia promoţie pe care Centrul Universitar Nord Baia Mare o aduce în atenţia publicului şi în prim-planul artelor plastice româneşti”, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Suciu. Pe de altă parte, cei prezenţi au remarcat faptul că roadele studiului din cei doi ani care se văd pe simeze nu fac altceva decât să evidenţieze calitatea învăţământului artistic din Baia Mare.

Nicolae Suciu, Ştefan Pomian, Ioan Anghel Negrean, Adrian Chira

“Reflectă o înaltă ţinută a ceea ce se întâmplă azi în Baia Mare în învăţământul superior de artă. Întrezărim speranţele că cei care vor veni aici vor avea cu ce zestre să plece pentru că îndeplinim coordonatele şi cerinţele unui învăţământ în care să predaţi la catedră, să abordaţi marile teme ale artei şi totodată sunteţi pregătiţi ca prestigiul profesional să devină un criteriu în societate care e atât de văduvită de valori. Sunteţi speranţa reînnoirii a ceea ce înseamnă educaţie prin artă”, a afirmat lector univ. dr. Adrian Chira. El a mai declarat că “studenţii au transformat acele traiectorii uşoare în poteci deja bătătorite, fiecare pe calea sa, fiecare de-a lungul cercetărilor proprii”.
Spaţiul ales pentru expoziţie este şi el în ton cu valoarea tablourilor. “Suntem în Casa Cărţii, locul cel mai potrivit pentru un astfel de moment, care e un moment de evaluare somatică”, a declarat conf. univ. dr. Ştefan Pomian, directorul Departamentului Studii Socio-umane, Teologie, Arte din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.
Expozanţii au fost sfătuiţi să nu ezite în a-şi depune dosarele pentru admitere la Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare, până la această etapă mai fiind în jur de 6 luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.