Alternative la sistemul public de pensii şi asigurări obligatorii de sănătate

0
533

Cei mai mulţi români s-au bazat, până nu demult, pe sistemul public de pensii şi pe asigurările obligatorii de sănătate, mai ales dacă statutul lor era de angajat. Însă, în ultimii ani, au apărut tot mai multe semnale că pilonul 1 de pensie, administrat de stat, nu mai face faţă solicitărilor (a crescut contribuţia la acest pilon, dar şi deficitul bugetar în acest sector), iar reţeaua spitalelor de stat are mari carenţe. În aceste condiţii, românii urmăresc cu atenţie evoluţia fondurilor private de pensii şi solicită informaţii despre asigurările facultative de sănătate. Un prim avantaj este faptul că cele două produse administrate privat sunt, potrivit legii, deductibile fiscal. Cu alte cuvinte, se reţin din venitul brut şi sunt scutite de impozit.
Dacă ne referim la pensiile facultative, remarcăm faptul că legea le conferă statut de proprietate privată. Asta înseamnă că valoarea totală a contribuţiei va rămâne la moştenitori – în cazul unui deces prematur al titularului de cont. În plus, sumele acumulate sunt purtătoare de dobândă. Banii se pot solicita la vârsta de 60 de ani, toţi o dată sau sub formă de rente lunare.
În cazul asigurărilor de sănătate facultative, o primă diferenţiere (majoră) este că permite accesul atât în spitalele de stat, cât şi în clinicile private – în condiţiile în care asigurarea obligatorie de sănătate permite accesul doar în spitalele de stat. În plus, în anumite condiţii, tratarea unor afecţiuni se poate face şi în clinicile private din străinătate. Iar limita sumelor asigurate şi care se pot deconta este mai mare în cazul asigurărilor facultative de sănătate. Un element comun este faptul că banii nu capitalizează, dar de regulă costul unei asigurări facultative este mai mic decât costul minim al asigurării obligatorii de sănătate.
Reţinem că persoanele angajate sau care obţin venituri din activităţi independente nu pot să renunţe la pensiile şi asigurările de sănătate obligatorii în favoarea celor facultative, ci acestea din urmă trebuie văzute ca un beneficiu complementar, ca o investiţie în protecţia financiară a fiecăruia. Acesta este un trend care se va accentua în anii următori, după modelul din ţările Europei occidentale.
Sistemul public de pensii va avea dificultăţi în următorii 10 ani, astfel încât statul nu va putea asigura decât o pensie apropiată de cea socială. Asigurarea obligatorie de sănătate îşi va limita tot mai mult acoperirea în sectorul ambulatoriu şi urgenţe. Companiile private de asigurări vor prelua riscul în cele două domenii atât de importante: sănătatea şi veniturile la vârsta pensionării. Informaţii primite de la Dorin Ştef, consultant, tel. 0770-288308. (I.N.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.