Moralitatea în politică

1
765

În politica zilei, de bună seamă. Cuvintele lui Nicolae Iorga ne vin de peste vreme, fiind rostite în Parlament, după Războiul de Întregire a Ţării. Un îndemn care ajunge la noi prin vorbele celui a cărui contribuţie la Marea Unire nu este cu nimic mai prejos decât a marilor tribuni de atunci. Este însă şi un avertisment, în acelaşi timp, pe care, ignorându-l la nesfârşit, nu ne putem aştepta să avem vreun beneficiu moral sau de alt fel.
Nicolae Iorga, în Parlamentul României: „Sunt convins că această ţară cuprinde tezaure de energie imensă şi sunt convins că această ţară cuprinde o posibilitate de viaţă morală de neînchipuit. Să intre deci în mintea tuturor oamenilor care întrebuinţează democraţia altfel decât ca un steag de agitaţie electorală, ce fâlfâie în vânt înainte de alegeri şi se bagă frumos după alegeri, că este datoria tuturor să înceapă pregătirea neamului românesc şi pentru acea viaţă morală, care, singură, în cadrul material al reformelor indispensabile, poate să asigure viitorul la care avem dreptul”. (I.I.)

1 COMENTARIU

  1. O corectura in text e necesara. Iorga,acum 100 de ani,pe cand Romania,ca si acum,avea mare nevoie de moralitate in politica ,si nu numai in politica,vorbea de steagul electoral pe care politici-enii il agitau in vant inainte de alegeri si il bagau ” in buzunar ” dupa alegeri. ” Buzunar ” ,acesta e cuvantul omis in redactie. Nimic nou sub soare ! Dar oare chiar asa de neputinciosi sa fim?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.