Un an fără Augustin Buzura

0
491

Mâine, 10 iulie 2018, se împlineşte anul de când s-a stins din viaţă academicianul Augustin Buzura, romancierul care a marcat cultura română post­belică. Nu doresc ca acest text să stea sub semnul jelaniei, nici al parastasului. Mai ales că el a scris cărţi despre înţelegerea vieţii prin prisma morţii. Aşa că dacă vrem să-i facem un bine în tânăra posteritate, să vorbim, după priceperea fiecăruia, despre opera şi faptele culturale ale lui Augustin Buzura. Proza sa a reprezentat un reper de valoare şi curaj pentru cititorul român, într-o vreme cu afronturi la adresa demnităţii umane. Scriitorul a reuşit să spună răspicat ce crede despre această lume dramatică, sugerând un alt model decât cel oficial. A fost un om generos, drept într-o lume care îşi caută reperele. Da, un om cu convingeri ferme, argumentate de prietenia căruia m-am bucurat în ultimele patru decenii. L-am preţuit citindu-i opera. A investit încredere discretă în mine, iar când a fost nevoie, mi-a încredinţat răspunderi care m-au onorat. Cum a fost curajoasa manifestare Cursurile de cultură, limbă şi civilizaţie românească în Maramureş. Ideea mi-a spus-o la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca. Atunci m-a pus în legătură cu doamna Nadia Moşanu, de la Fundaţia Culturală Română, înfiinţată de el. Nadia a deve­nit un strălucit coordonator al Cursu­rilor. Augustin Buzura a slujit, în credinţa vetrei natale din Berinţa, binele în care credea. A făcut faţă împrejurărilor bizare, rămânând credincios culturii române. Spunea adesea că un popor fără cultură este sortit dispariţiei din istorie.
A fondat revista “Cultura” şi a condus ofensiva culturală românească în America. În semn de preţuire pentru evenimentul din 1999, am tras o fugă până la Washington, pentru a reconstitui imaginar satul românesc din preajma Capitoliului. Ştiu că se mândrea nespus de mult cu această faptă. Despre care se vorbeşte foarte puţin. Este vorba despre participarea României la cea de-a 33-a ediţie a Smithsonian Folklife Festival, cea mai mare manifestare pe care a făcut-o România în SUA în secolul XX. Invitaţia de a participa România la marele Festival a obţinut-o Buzura prin relaţii personale. Un prieten, Eliot Sorel, profesor de psihiatrie, cu rădăcini româneşti, l-a pus în legătură cu directorul celebrului Institut. Doi ani au durat pregătirile.
A fost o colaborare excelentă între specialiştii români şi cei americani. Americanii stabilesc relaţii şi fac comerţ numai cu ţări pe care le cunosc. Şi a venit ziua când s-a deschis marele Pavilion. Pe câmpul din faţa Capitoliului, spre Obeliscul lui Washing­ton, se întindea satul românesc. În centru era biserica maramureşeană, copie a celei vechi din Ieud. Aici am fost să mă reculeg. Îmi aduc aminte cu câtă mândrie îmi povestea Buzura despre imaginea bisericii, proiectată pe Capitoliu. Un gotic ţărănesc în America!
Fibra lui din Berinţa l-a ajutat să intuiască valoarea tradiţiilor, a folclorului, iar statura de intelectual vizionar i-a sugerat că americanii preţuiesc ce nu au ei. Arta culinară a fost apreciată. Inclusiv Al Gore, pe atunci vicepreşedinte al SUA, a intrat în biserică şi apoi a gustat din bunătăţi. Buzura s-a bucurat că ţăranii români s-au purtat extraordinar în America.
Un an fără Augustin Buzura! Golul lăsat de om este luminat de operă. Care respiră libertate, autenticitate, spirit critic constructiv şi bună-credinţă. (Angela Martin). A fost solidar cu valorile. L-a apărat pe Nicolae Breban, spunându-i că vulturii nu trăiesc în cârduri. Nu a ţinut parte veleitarilor şi neterminaţilor. Îmi spunea că unii scriitori visează tot timpul scriitori. Dar nu pe alţii, ci doar pe ei înşişi. Nu a iertat impostura, batjocura şi prostia, care bântuie prin politica de la noi.
Anul acesta, pe 22 septembrie, ar fi împlinit 80 de ani. Ar fi bine ca Maramureşul să-i cinstească memoria cumva. Un an fără Augustin Buzura! Este tristă plecarea omului. Rămâne opera. Am citit undeva că atunci când pleacă un scriitor înseamnă că Dumnezeu îi face loc în bibliotecă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.