Vasile Iuga pe urmele lui Gherman Pântea

0
406

În perioada 20-30 iunie 2018, Vasile Iuga de Sălişte, preşedintele Societăţii culturale Pro Maramureş „Dragoş Vodă”, a efectuat o vizită documentară pe urmele fostului primar al Chişinăului şi Odessei, Gherman Pântea, descendent al unei vechi familii româneşti din zona Bistriţei. În aceste zece zile, a participat în Soroca la lucrările celei de-a V-a ediţii a Universităţii populare de vară „Constantin Stere”, organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Consiliul raional Soroca, Primăria Soroca, Liceul teoretic „Constantin Stere”, Muzeul de istorie şi etnografie Soroca şi Centrul cultural român „Constantin Stere”. Vasile Iuga a donat un număr important de cărţi şi a prezentat monografiile: „Vasile Lucaciu – Leul de la Sişeşti”, autor Corneliu Mezea, ediţie aniversară, reeditată cu prilejul a 100 de ani de la Marea Unire; şi „George Pop de Băseşti” de Ioan Georgescu, ediţie aniversară la 100 de ani de la Marea Unire.

Vasile Iuga de Sălişte –
un iscoditor al memoriei româneşti

În acest adevărat pelerinaj cultural în Republica Moldova, Vasile Iuga a donat „un portbagaj de cărţi” următoarelor instituţii: Academia de Ştiinţe a Moldovei, Chişinău; Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Chişinău; Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chişinău; Biblioteca Centrului de Cultură şi Civilizaţie „Onisifor Ghibu”, Cahul.
Vizita s-a încheiat la Casa memorială „Gherman Pântea” din Chişinău, unde Vasile Iuga a organizat un parastas în memoria fostului primar al Chişinăului şi al Odessei, oficiat de ieromonahul A. Daniel. Au fost prezente personalităţi de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academicianul Mihai Cimpoi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău (preşedinte Valeriu Matei), viceprimarul Ştefan Nicolae al sectorului Buiucani şi alţi reprezentanţi ai culturii şi presei din Chişinău. (V.G.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.