Servicii specializate acordate absolvenţilor pentru angajare

0
92

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş oferă o serie de măsuri şi servicii specializate pentru absolvenţi, astfel încât să crească şansele lor de angajare.
Una din măsurile acordate face referire la consilierea profesională – ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.
De asemenea, se derulează medierea muncii – punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Formarea profesională asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii, care să le asigure creştere şi divesificare competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi integrării pe piaţa muncii.
Absolvenţii care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la structurile AJOFM Maramureş din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei), pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei.
Prima de inserţie se acordă absolvenţilor care, în termen de 60 zile de la absolvire, se înregistrează la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pe o perioadă mai mare de 12 luni. Cuantumul primei de inserţie este de 1.500 lei, respectiv de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării.
Legislaţia mai prevede acordarea de prime de mobilitate: primă de încadrare pentru şomerii îndemnizaţi şi neîndemnizaţi care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi) şi primă de instalare pentru şomerii indemnizati si neîndemnizati, care-si schimbă domiciliul intr-o altă localitate in urma angajării la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu (12.500 lei pentru persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa şi 15.500 pentru persoanele care sunt însoţite de membrii familiei în sensul legii 287/2009 privind Codul Civil). De asemenea, în sprijinul absolvenţilor, agenţia acorda subvenţii acelor angajatori care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire (indiferent dacă sunt sau nu beneficiari de indemnizaţie de şomaj), în valoare de 900 de lei lunar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.