Centrul Pinochio din Cărbunari, reabilitat

0
621

Zgomote de la ciocane şi drujbe combinate cu zgomote de veselă proaspăt spălată au răzbătut în ultimele zile dinspre Centrul Pinochio de la Cărbunari. Tinerii cu dizabilităţi care trăiesc în centrul ASSOC au format o echipă împreună cu meşterii, care lucrează benevol la schimbarea acoperişului şi la modernizări interioare.

La 4 ani de la deschiderea Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Pinochio din Cărbunari, în această vară a început un proces de renovare a clădirii, care presupune înlocuirea întregului acoperiş, refacerea băilor şi reabilitări interioare. Lucrările erau necesare şi se fac din sponsorizări atrase de ASSOC.
Tinerii din Centrul Pinochio au dat şi ei o mână de ajutor meşterilor, încercând să se facă utili, deşi n-au renunţat la activităţile zilnice. Îndeletnicirile lor curente în prezent sunt şi îngrijirea a doi purceluşi, botezaţi Florentina şi Petre, pe care trebuie să-i hrănească şi să le cureţe coteţul. În plus, trebuie să îngrijească grădinuţa pe care şi-au amenajat-o lângă casă şi în care cultivă de la ceapă şi usturoi, până la ardei, fasole verde, roşii, castraveţi şi varză. Rezidenţii de la Pinochio au pus chiar şi murături, sub supravegherea asistenţilor sociali ai ASSOC care îi veghează zi – noapte. Tinerii au fost mai mult decât încântaţi de rezultat.
Centrul Pinochio a fost înfiinţat cu sprijinul Fundaţiei „Humanitas” din Zürich, Elveţia, şi suportul material al Bisericii Nou Apostolice, care desfăşoară activităţi de caritate în mai multe ţări ale lumii, activităţi axate în special pe creşterea, educarea şi integrarea socială a copiilor fără familii sau proveniţi din familii cu situaţie dificilă.
Casa de la Cărbunari găzduieşte 14 persoane, care provin din Sistemul de Protecţie a Persoanelor Adulte cu Handicap. Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC) şi oferă o casă unor persoane cu handicap fizic şi mental care altfel n-ar putea avea o viaţă normală, dar şi şansa reabilitării.
Specialiştii ASSOC i-au implicat pe tinerii din Centru în activităţi care să îi ajute să îşi câştige o independenţă minimă, prin învăţarea de către aceştia a unor deprinderi uzuale de viaţă, cât şi prin facilitarea găsirii unor ocupaţii pe măsura potenţialului lor.
Centrul Pinochio este singurul de acest fel din Maramureş şi este printre puţinele care funcţionează în ţară. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.