Deficit de personal medical în Maramureş

0
1472

O comună din Maramureş nu are medic de familie. În comuna Băseşti, asistenţa medicală este asigurată de personalul medical din localităţile limitrofe. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş (DSP), Rareş Pop spune că e destul de greu de acoperit segmentul de medicină de familie în comunităţile din Maramureş.
În prezent, la nivel judeţean “asistenţa medicală primară este asigurată de 254 de cabinete de medicină de familie şi 11 centre de permanenţă. S-a reuşit cu destulă greutate atragerea unor medici de familie în comunităţi care nu aveau acoperit segmentul de medicină generală printr-un medic de familie. Este destul de greu pentru medicii care aplică pentru a intra în cadrul contractual cu Casa de Asigurări de Sănătate şi a intra într-o comunitate pentru a-şi furniza serviciile medicale. Aici intervine distanţa, slaba dotare a cabinetelor de medicină, însă există primari care au insistat cu ardoare şi au reuşit să-şi atragă medici în comunităţile pe care le reprezintă”, a punctat Rareş Pop.
Pe de altă parte, oficialii DSP Maramureş au arătat că deficit de personal medical se înregistrează şi în alte situaţii. Un exemplu concret fiind Spitalul de Recuperare Borşa. “Avem 8 spitale publice care aparţin atât administraţiei judeţene cât şi administraţiei locale, dar şi un spital care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Recuperare Borşa. La această oră, spitalul încearcă să rămână pe o linie de plutire, în ce priveşte atragerea de personal medical, deoarece aici se înregistrează un deficit mare de medici”, a precizat directorul DSP Maramureş.
Situaţia e complet diferită când vine vorba de serviciile stomatologice. Aici există o acoperire suficientă cu cabinete stomatologice. Mai mult, aproape lunar se înregistrează solicitări pentru deschiderea de noi cabinete dentare. “Avem 366 cabinete de medicină dentară. Avem o acoperire suficientă în acest moment cu solicitări aproape lunare de deschidere de cabinete dentare. Mai avem 255 cabinete de alte specialităţi, chirurgicale sau medicale şi 86 de cabinete de tehnică dentară”, mai spun reprezentanţii DSP.
La nivelul judeţului Maramureş mai funcţionează 2 centre de dializă dintre care unul în Baia Mare şi unul în Sighet. Un alt centru de dializă a primit autorizaţie din acest an. De asemenea, pe lângă Serviciul Judeţean de Ambulanţă mai există servicii private de ambulanţă, 3 în Baia Mare şi un serviciu de transport medical şi asistenţă medicală la domiciliu în oraşul Vişeu de Sus.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.