Lanţuri alimentare scurte şi regionale în Flevoland

0
175

În perioada 3 – 6 iulie 2018, s-a derulat în Provincia Flevoland, Olanda a treia evaluare de tipul peer review din cadrul proiectului: FoodChains 4 Europe (Lanţuri alimentare pentru Europa), unde şi judeţul Maramureş este partener.
Conceptul, des utilizat în cadrul proiectelor finanţate de programul INTERREG Europe şi derulate de Biroul de Relaţii Externe, îşi propune să aducă idei inovatoare asupra unei tematici indicate de regiunea gazdă, într-un context mai puţin formal, evaluarea fiind realizată de experţi din regiunile partenere din proiect.
Partenerii din Olanda au beneficiat de o astfel de evaluare, gazdele evenimentului fiind Provincia Flevoland şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate AERES. Acţiunile s-au derulat în arealele Almere, Dronten şi Lelystad pentru a evidenţia diversitatea şi provocările cu care se confruntă provincia în ceea ce priveşte lanţurile alimentare. Tema evaluării a fost ”Îmbunătăţirea situaţiei ecosistemului lanţului de aprovizionare alimentar scurt şi regional”. Experţii din regiunile partenere s-au concentrat pe două puncte principale: modul în care întreprinderile din sectorul alimentar şi agricultură pot coopera într-un mod eficient pentru a crea lanţuri alimentare scurte şi regionale şi modul în care instituţiile guvernamentale şi mediul academic pot sprijini în mod eficient întreprinderile din industria alimentară din întreaga provincie.
Prima partea a evaluării a fost dedicată cunoaşterii situaţiei curente din provincia Flevoland în ceea ce priveşte sectorul alimentar, oportunităţi şi provocări şi în acest sens, pe lângă prezentări generale ale provinciei şi ale programelor de finanţare disponibile, un accent s-a pus pe prezentarea expoziţiei horticole internaţionale FLORIADE, care va fi găzduită în anul 2022 de Almere, cel mai important oraş din provincia Flevoland. Pregătirea acestei expoziţii a început deja, autorităţile locale fiind decise să promoveze multe proiecte inovative legate de tema expoziţiei ”Dezvoltarea oraşelor verzi”.
Experţilor le-a fost prezentată Reţeaua Flevo Food – asociaţie de antreprenori care lucrează în diferite poziţii din cadrul lanţurilor alimentare din provincia Flevoland, urmată de o vizită la Universitatea de Ştiinţe Aplicate AERES, atât în incintele unde studenţii fac instruirea teoretică, la ferma şcoală, unde studenţii aplică practic cunoştinţele dobândite, lucrând efectiv, dar şi la Centrul de Inovare ”AGRI” unde combină cercetarea, educaţia şi antreprenoriatul.
În urma evaluării, experţii din regiunile partenere din proiect, au pregătit mai multe idei şi recomandări regiunii gazdă pentru a îmbunătăţi situaţia existentă, pornind de la exemple de bună practică din regiunile lor.
(a.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.