Şcoala de Vară de la Sighet • Ediţie jubiliară

0
242

A avut loc la Memorialul Sighet ediţia jubiliară a Şcolii de Vară, în perioada 13-16 iulie 2018. După două decenii de la prima ediţie, zeci de foşti elevi şi profesori ai Şcolii de Vară s-au întâlnit din nou la Memorial pentru a vorbi despre ce a reprezentat pentru ei această experienţă. În cele 17 ediţii, la Şcoala de Vară de la Sighet au fost 232 de conferenţiari din 18 ţări, peste 1.300 de elevi şi studenţi şi peste 200 de profesori de istorie din România şi Republica Moldova.

Moderatorul Şcolii a fost regretatul scriitor Romulus Rusan, iar rectori au fost Dennis Deletant (2 ani) şi istoricul francez Stéphane Courtois.
Prima masă rotundă: 18 ANI DE INTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI.
Elevi şi profesori ai Şcolii de Vară despre ce a reprezentat pentru ei această experienţă (amintiri, semnificaţii, influenţe, urmări).Moderator : Stéphane COURTOIS. Vernisarea expoziţiei de fotografii „Speranţa moare ultima”. Foşti deportaţi în Rusia Sovietică îşi aduc aminte.O expoziţie a artistului Marc Schroeder. A doua masă rotundă: NOI ŞI ROMÂNIA, Despre Centenar ca exerciţiu de exorcizare. Moderator: Dennis DELETANT.
A treia masă rotundă: AM AJUNS ÎN EUROPA. EUROPA UNDE E? Moderator: Thierry WOLTON.
Ieri după-amiază, ultima masă rotundă moderată de Ana Blandiana s-a intitulat ALUMNI PENTRU O VIAŢĂ: Despre viitorul Şcolii de Vară.
După vernisarea expoziţiei “Războiul rece. Scurtă istorie a unei lumi divizate”, realizată de Institutul Naţional al Memoriei de la Varşovia, eveniment organizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, a fost programată cina la un foc de tabără.

Începuturile Şcolii de Vară

Din 1998, Fundaţia ”Academia Civică” a organizat, timp de 17 ani, câte o săptămână de conferinţe, dedicată elevilor de 15-18 ani şi profesorilor de istorie din licee. Din transcrierea conferinţelor şi dezbaterilor a rezultat „Şcoala Memoriei”, colecţia anuală apărută între anii 2002 şi 2014, precum şi seria „Adolescent” formată din patru cărţi de eseuri.
Ana Blandiana, preşedite al FAC, afirma: ”Realizarea Memorialului Sighet n-a fost un scop în sine, ci un mijloc: acela de a contracara rezultatele operaţiei de spălare a creierelor al cărei prim rezultat a fost distrugerea memoriei. Şcoala de Vară a Memorialului Sighet este locul în care tinerii învaţă memoria pe care nici şcoala, nici părinţii nu au fost în stare să o transmită. Într-o adevărată pedagogie a neuitării, ei citesc aici documente, văd imagini, ascultă analize şi mărturii despre monstruoasele mecanisme ale funcţionării istoriei în ultima jumătate a secolului 20, pe baza urii de clasă şi a reprimării celor mai elementare drepturi ale omului, pe baza urii înţeleasă ca un combustibil al istoriei. Prin Şcoala de Vară, Memorialul devine un muzeu viu, un memorial-şcoală, o instituţie a memoriei, făcând să treacă de la o serie umană la alta adevărurile în absenţa cărora nu se poate înainta. Prin Şcoala de Vară, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei părăseşte pereţii închisorii din Sighet pentru a se muta între tâmplele miilor de tineri care încearcă să înţeleagă istoria şi să se înţeleagă pe ei înşişi.”
În fotografia realizată în 2007 este rectorul Sté­phane Courtois, alături de câţiva lectori, cursanţi şi organizatori: Ana Blandiana, regretatul Romulus Rusan şi Ioana Boca.
Iată şi numele câtorva conferenţiari din România: Sorin Antohi, Brînduşa Armanca, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Petre Mihai Băcanu, Gheorghe Mihai Bârlea, Annie Bentoiu, Octav Bjoza, Ana Blandiana, Ioana Boca, Ion Caramitru, Ruxandra Cesereanu, Adrian Cioroianu, Doina Cornea, Dorana Coşoveanu, Mihai Dăncuş, Neagu Djuvara, Andrea Dobeş, Constantin Ticu Dumitrescu,Victor Frunză, Robert Fürtös, Dan Grigore, Armand Goşu, Lucia Hossu-Longin, Sorin Ilieşiu, P.S. Justin Sigheteanul, Doina Jela, Gheorghe Leahu, Gabriel Liiceanu, Monica Macovei, Solomon Marcus, Adrian Marino, Mircea Martin, Nicolae Mărgineanu, Dan C. Mihăilescu, Ion Gavrilă Ogoranu, Andrei Oişteanu, Gheorghe Onişoru, Marius Oprea, Şerban Papacostea, Vasile Paraschiv, Dan Pavel, Lia şi Dan Perjovschi, Lucian Pintilie, Andrei Pleşu, Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, Dan Puric, Doru Radosav, Nestor Ratesh, Romulus Ru­san, Nicolae Scurtu, Claudiu Secaşiu, Mihai Şora, Ana Ţuţuianu, Dan Voinea, Şerban Rădulescu-Zoner, Alexandru Zub, Stelian Tănase, Basarab Nicolescu (Franţa) şi mulţi alţii. Dacă i-am enumera pe lectorii din străinătate sau pe Mircea Daneliuc şi ceilalţi conferenţiari care au participat la cele 12 Simpozioane organizate din 1991 la Sighet tot de Fundaţia Academia Civică, putem afirma că soţii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fondatorii Memorialului Sighet (cetăţeni de onoare ai Sighetului din anul 2000), au adus în municipiul dintre Iza-Tisa şi Ronişoara sute de mari personalităţi din România, Europa sau din SUA, iar Memorialul a fost vizitat deja de peste o sută de mii de români şi străini.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.