Admiterea la universitate, pe final

0
442

Absolvenţii de liceu care doresc să urmeze cursurile Centrul Universitar Nord din Baia Mare al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca se mai pot înscrie săptămâna aceasta doar la specializările propuse de Facultatea de Litere. Admiterea la celelalte două facultăţi, la specializările prevăzute de nivelul licenţă, s-a încheiat. Totodată, cei care doresc să urmeze cursuri ale unei instituţii de învăţământ superior pot profita de oferta academică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Baia Mare, în cadrul celor două facultăţi înscrierile fiind deschise până în 30 iulie.

Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, cea mai căutată specializare

La Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, candidaţii se pot înscrie, pentru specializările pe bază de concurs de dosare, până vineri, 20 iulie, inclusiv. Pentru specializările prevăzute cu probe de concurs, înscrierile se vor finaliza joi, 19 iulie. Preluarea dosarelor de înscriere se face zilnic între orele 9 şi 15, în sălile 10 şi 11 de pe str. Victoriei 76. Pentru anul universitar 2018-2019, Facultatea de Litere are prevăzute, la nivel de licenţă, 12 specializări acreditate. „Pe primul loc, ca număr de candidaţi înscrişi, este specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar. Până la finalul înscrierilor, cel mai probabil, concurenţa va fi de trei candidaţi pe un loc bugetat. Într-un astfel de clasament, urmează specializarea Asistenţă socială, cu doi candidaţi pe un loc, Limbi moderne aplicate, Comunicare şi Relaţii Publice, Teologie ortodoxă pastorală. Numărul de locuri bugetate variază între 12 şi 17, în funcţie de specializare. Ca element de noutate, în acest an, Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord are repartizate 11 locuri bugetate pentru absolvenţii de liceu, cu bacalaureatul promovat, care provin din mediul rural. Important de reţinut e faptul că şi pentru anul academic viitor, facultatea noastră oferă burse de studiu şi burse Erasmus. Mai mult, Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord este adepta unui învăţământ modern care pune accent pe dialog. De asemenea, învăţământul superior de tip umanist îi pregăteşte pe studenţi pentru viaţă, pentru adaptarea la tot ceea ce înseamnă schimbările din Uniunea Europeană şi, bineînţeles, pentru o meserie potrivită”, a declarat conf. univ. dr. Delia Suiogan, prodecan al Facultăţii de Litere şi vicepreşedinte al comisiei de admitere. Cei mai mulţi candidaţi care s-au înscris, până în prezent, la Facultatea de Litere, provin din Maramureş, cu precădere de la unităţi de învăţământ liceal din Baia Mare, Târgu Lăpuş şi Sighetu Marmaţiei. Ceilalţi sunt din judeţele Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.

Cinci pe un loc la Economia firmei

Tot la nivel de licenţă, oferta Facultăţii de Litere e completată de următoarele specializări: Limba şi literatura română – Limba şi literatura engleză, Limba şi literatura română – Limba şi literatura franceză, Limba şi literatura română, Etnologie, Jurnalism, Filosofie, Arte plastice, pictură. În ceea ce priveşte studiile masterale, 10 specializări vin să completeze experienţele şi cunoştinţele de la nivelul licenţă. Înscrierile au loc până în 21 iulie, respectiv în 23 iulie. Pentru locurile cu taxă, suma anuală pentru studii este de 2.000 de lei. Aceasta se poate achita fie integral (în acest context, studentul va beneficia de o reducere de 10%), fie în trei rate. În cazul Facultăţii de Ştiinţe a Centrului Universitar Nord, înscrierile la nivel de licenţă s-au finalizat. “Pentru anul universitar 2018-2019, avem prevăzute 449 de locuri, din care 168 bugetate. În prima etapă de înscrieri, s-au înscris 363 de candidaţi. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la specializarea Economia firmei pentru care s-au înscris 70 de candidaţi pe cele 14 locuri bugetate (cinci pe un loc, n.r.). Urmează specializările: Management, cu 4,25 candidaţi pe un loc, Informatică Economică şi Informatică, 2,04 candidaţi pe un loc, Biologie, 1,6 candidaţi pe un loc. Cei mai mulţi provin din Maramureş, în mod deosebit din Baia Mare. De asemenea, avem candidaţi din judeţele: Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud”, a punctat conf. univ. dr. Monica Marian, decanul Facultăţii de Ştiinţe. În schimb, înscrierile pentru masterat continuă până în 20 iulie. Dosarele se depun la sediul facultăţii din str. Victoriei 76. La acest nivel, pentru anul academic viitor, sunt puse la dispoziţie candidaţilor 165 de locuri bugetate şi 108 cu taxă.

La “Goldiş”, înscrierile continuă până în 30 iulie

De asemenea, şi la Facultatea de Inginerie a Centrului Universitar Nord, înscrierile s-au finalizat. La nivel de licenţă, candidaţii au putut opta pentru următoarele specializări: Inginerie industrială, Inginerie mecanică, Inginerie electrică, Inginerie energetică, Inginerie şi management, Calculatoare şi tehnologia informaţiei, Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Mine, petrol şi gaze, Ingineria materialelor, Ingineria mediului, Mecatronică şi robotică. Pentru nivelul masterat, înscrierile se fac în 21, 23 şi 24 iulie, la sediul facultăţii, din str. Dr. Victor Babeş 62A. Totodată, cei care doresc să urmeze cursuri ale unei instituţii de învăţământ superior pot profita de oferta academică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Baia Mare, în cadrul celor două facultăţi înscrierile fiind deschise până în 30 iulie. Pentru anul universitar 2018-2019, filiala Baia Mare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” propune următoarele specializări: în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Informatică şi Inginerie – Contabilitate şi informatică de gestiune, Marketing, Geografia turismului, Managementul dezvoltării rurale durabile, iar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe socio-umane şi Educaţie fizică şi sport – Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar. Următoarea sesiune dedicată înscrierilor pentru anul academic viitor va avea loc în luna septembrie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.