Lansare de carte

0
256

Primul număr al primului ziar în limba română din Maramureş a apărut în urmă cu o sută de ani, în ziua de vineri 7 decembrie 1918, deci la mai puţin de o săptămână de la Proclamarea Unirii de la 1 Decembrie 1918. Ziarul avea formatul A4, un număr de 4 pagini, periodicitatea săptămânală şi a apărut timp de un an de zile, în total 51 de numere (2 numere în decembrie 1918 şi celelalte în cursul anului 1919), până la 19 decembrie 1919. Era subintitulat „Organ oficios al Consiliului Naţional Român Comitatens Maramurăş”, în caseta tehnică din pagina 4 era scris: „Editor şi proprietar C.N.R.C. Maramurăş” şi era redactat de doi „redactori responsabili”: dr. Vasile Kindriş şi dr. Titu Doroş.
Valoarea documentară a acestei publicaţii este cu adevărat excepţională, mai cu seamă dacă avem în vedere că în cursul vremurilor, respectiv în timpul celui de Al II-lea Război Mondial, în Maramureşul intrat atunci în Ungaria horthystă, multe arhive fie că au fost duse şi puse la păstrare în Ungaria, în locuri necunoscute sau inaccesibile, fie că parţial au fost distruse intenţionat, fie că pur şi simplu s-au pierdut. Aşa se face că, pentru anumite evenimente, în lipsa unor documente de arhivă, paginile acestei foi devin o sursă primară de informare de cea mai mare importanţă.
Şi iată că recent, un grup de cadre didactice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Filiala Baia Mare, format din lect. univ. dr. Ioan Liviu Tăut, manager proiect, prof. univ. dr. Nicolae Iuga, consultant ştiinţific, lect. univ. dr. Magnolia Tilca şi lect. univ. dr. Laura-Rebeca Stiegelbauer, au avut ideea de a retipări colecţia integrală a acestui ziar, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Maramureş. Lansarea va avea loc mâine, 20 iulie 2018, ora 12, în sala de conferinţe a Bibliotecii judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare. (G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.