Noi reglementări • Adio, medicamente la raft!

0
925

Au apărut noi reglementări privind comercializarea medicamentelor în farmacii şi pe internet. Legea 160/2018 reglementează modul în care vor fi comercializate de acum încolo medicamentele.
Farmaciile vor trebui să-şi reamenajeze standurile şi paginile de internet unde fac comerţ, odată cu intrarea în vigoare, de sâmbătă, a Legii 160/2018.
Noua Lege prevede că farmaciile nu mai au voie să vândă medicamentele în regim de autoservire, dar şi că pastilele pentru care nu ai nevoie de prescripţie pot fi comercializate pe internet doar de către unităţile autorizate de Ministerul Sănătăţii.
Medicamentele, scoase din rafturile accesibile
În foarte multe dintre farmaciile din România cumpărătorii se puteau servi ca şi la supermarket. Adică se puneau în coşuleţe medicamentele, direct de pe raft: analgezice, tratamente pentru răceală, calmante gastrice etc. Odată cu aprobarea acestei noi legi, însă, lucrurile se schimbă drastic.
Restricţii pentru vânzarea pe internet
Legea 160 reglementează şi posibilitatea vânzării şi eliberării „prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale (online) a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală”. Doar „farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii”, mai au dreptul să facă astfel de comerţ. Pentru ca pacienţii să ştie exact care sunt farmaciile online autorizate să vândă pe internet, Ministerul Sănătăţii va alcătui şi publica pe site-ul său o listă a acestor unităţi. Măsura a fost luată pentru a reduce riscurile la care se expun cei care cumpără medicamente de pe internet.
Iniţiatorul acestei legi este deputatul Petru Movilă. El sublinia că cel mai important „aspect al faptului că acest tip de comerţ trebuie interzis este că medicamentele care circulă pe internet nu prezintă siguranţă pentru consumator”.
Practic, aceste medicamente pot avea fie o cantitate mai mică de substanţă activă – ceea ce le face ineficiente –, fie una mai mare – ceea ce le face extrem de periculoase şi, în unele cazuri, se poate ajunge în situaţii extreme, „respectiv la deces”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.