Noi reglementări privind tichetele din ianuarie 2019

0
471

În Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Această lege reglementează modul de acordare, în beneficiul angajaţilor, a biletelor de valoare, în condiţiile şi cu excepţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Biletele de valoare care vor putea fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creşă, tichete culturale şi vouchere de vacanţă.

Astfel, actualele tichete de masă/creşă/tichete cadou sau vouchere de vacanţă vor fi înlocuite cu aceste bilete de valoare ce se vor acorda şi utiliza în conformitate cu prevederile Legii 165/2018. Legea reglementează modul de acordare şi utilizare pentru fiecare dintre aceste tichete, legile în baza cărora sunt acordate în prezent urmând a fi abrogate la 1 ianuarie 2019.
Pe lângă aceste tichete, Legea 165/2018 introduce posibilitatea ca angajatorii să acorde tichete culturale. Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale. Bunurile şi serviciile culturale pot fi:
• abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor
• cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme în orice format.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de 150 lei – pentru tichetele acordate lunar, respectiv 300 lei/eveniment – pentru cele acordate ocazional.
Valoarea nominală maximă a biletelor de valoare se indexează semestrial astfel:
• în cazul tichetelor de masă – cu indicele preţurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică
• în cazul celorlalte bilete de valoare – cu indicele inflaţiei comunicat de Institutul Naţional de Statistică, în funcţie de evoluţia tarifelor/preţurilor la serviciile/bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare.
În cazul în care din aplicarea indexării rezultă o valoare nominală indexată mai mică decât ultima valoare nominală indexată, pentru perioadele următoare, valoarea nominală a biletului de valoare rămâne nemodificată.
Legea prevede şi dispoziţii tranzitorii astfel că, tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă şi voucherele de vacanţă emise în temeiul Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, rămân valabile până la expirarea datei de valabilitate înscrise pe acestea.
Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Turismului şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale urmează să elaboreze normele metodologice de aplicare a acestei legi, care se vor aproba prin hotărâre a Guvernului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.